НОВИНИ

Археолози: Древните хора са консумирали сурово месо

Живелите преди 1,2 милиона години древни хора не са ползвали огъня и са консумирали сурово месо. Това изясниха археолози от Йоркския университет, които изследвали зъбен камък, извлечен от фосили от представител на един от видовете хоминиди през плейстоцена.

bnt avatar logo
от БТА
10:43, 16.12.2016
Чете се за: 00:38 мин.
Още
археолози древните хора консумирали сурово месо

Фосилите от Homo antecessor, смятан за наследник на Homo erectus, бяха открити през 2007 г. в пещерата Сима дел Елефанте в района Атапуерка в северната част на Испания. Те включват долна челюст и няколко зъба. До човешките кости бяха открити фосили от малки гризачи и от животни от семейство порови.

Археолозите изстъргали зъбния камък и анализирали получените от него микрофосили, които включвали следи от животински тъкани, гранули нишесте, боров прашец и части от насекоми. Не били открити доказателства, че предците ни кладели огньове, за да сготвят храната си За подобно готвене можеха да свидетелстват частици от дървени въглища или следи от топлинна обработка.

Учените заключили, че когато древните хора напуснали Африка и мигрирали в Европа, все още не са си служили с огъня. Технологията, свързана с топлинна обработка на храната, се появила преди по-малко от 1,2 милиона години. Най-ранните свидетелства за кладене на огньове са отпреди 800 000 години. Открити са в испанската пещера Кова негра, която била обитавана от неандерталци. Става въпрос за камъни и сечива със следи от нагряване, както и за обгорени кости.

Резултатите от изследването са публикувани в Naturwissenschaften.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин беше арестуван за побой в Испания (ВИДЕО)
Българин беше арестуван за побой в Испания (ВИДЕО)
Обработват пътищата в столицата със смеси против заледяване
Обработват пътищата в столицата със смеси против заледяване