НОВИНИ

Археолози откриха гроба на тракийска принцеса край кърджалийското село Речица

Богато погребение на тракийска принцеса от времето на Александър Македонски откриха археолози при разкопки край кърджалийското село Речица. В гроба са намарени над 60 бижута от сребро и бронз. Тялото на принцесата е било разчленено след нейната смърт, това е един от ритуалите на орфическите вярвания на траките, обясниха археолозите.

bnt avatar logo
от Валя Атанасова
17:39, 01.07.2016
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Разкопките край село Речица започват, след като там е открит каменен олтар. Става ясно, че той е част от голям тракийски храм, в южната му част е намерено и богатото женско погребение. Близо три дни археолозите вадят бижутата, с които е погребана тракийската принцеса.Това е един от общо 11 те нейни пръстена.

- Е не е идеално запазен, но пръстен на повече от две хиляди години...

- Не, добре си е запазен. Повече от това не смеем да го пипаме.

Не само многото бижута говорят, че гроба е на принцеса.

Любен Лещаков, археолог от БАН: Под черепа ние открихме сребърна диадема, за съжаление тя не е много добре запазена, но след реставрация се надявам да бъде спасена.

Тялото на принцесата е било разчленено на пет части.Това е част от орфическите вярвания на траките и отговаря на легендата, че вакханките са разкъсали Орфей. Този ритуал се е прилагал сама при благородници.Според професор Николай Овчаров е свързано с големия тракийски храм до него.

Проф. Николай Овчаров, консултант на разкопките: Този богат некропол, казвам некропол, защото това няма да е единственото погребение, е буквално в подножието на този храм. На кого е бил посветен, сега е трудно да се каже.

Археологическата експедиция е финансирана от Александър Митушев от Златоград. Проучена е само част от големия култов комплекс, на който са попаднали археолозите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов поставил задача на Митов да нормализира отношенията с Русия
Борисов поставил задача на Митов да нормализира отношенията с Русия
ЕС продължи икономическите санкции срещу Русия до 31 януари 2017 г.
ЕС продължи икономическите санкции срещу Русия до 31 януари 2017 г.