Археолози от Враца откриха некропол на богатите. До находката се стигна, след като багери, работещи по строеж за жилищен блок извадиха от дълбокия изкоп кости и накити от Второто българско царство.

Враца

След откритието, че жилищен блок се изгражда върху исторически обект, от Института за паметниците на културата спряха строежа. Инвеститорът финансира разкопките с близо 13 хиляди лева, а археолозите получиха един месец за проучванията. Оказа се, че са попаднали на некропол, в който вече са разкрити 16 скелета.

Александра Петрова, ръководител на разкопките: За пръв път във Враца имаме възможност да копаем градска археология. Периодът е 12-14 век. Прави впечатление голямото количество на гробен инвентар във вид на личните накити - гривни, дори до три на ръка, надушници, обеци, пръстени.

Според историците е възможно некрополът да е бил свързан с първите представители на Врачанската златарска школа.

Мария Христова, Национален антропологически музей: Накитите са се водили като един излишен разкош, като цяло християнския канон предвижда едно скромно погребение. Това говори, че населението, оставило този некропол, е било с един доста добър социален статус. Например, при тази млада жена имаше много гривни, наредени на двете ѝ ръце, но самата масовост подсказва местно производство.

За да се получи по-пълна представа за тогавашните хора и начина им на живот, от Регионалния музей във Враца поканили антрополози от София, които на място се запознават с находките. След края на проучванията от Министерството на културата ще дадат становище дали строежът на жилищния блок може да продължи.