Обществена сграда от Римската епоха лежи под площад "Света Неделя“ в София, откриха археолозите. Заради находката паркингът до църквата "Света Неделя" ще бъде премахнат и превърнат в площад с ескпонирани археологически разкопки.

София

Откритата сграда, за която се предполага, че е била обществена баня, принадлежи на ранната римска планировка на Сердика от 2-ри век. След обстойни проучвания археолозите отхвърлиха първоначалната версия, че под площад "Света Неделя" се е намирал дворецът на император Константин Велики.

Веселка Кацарова - главен асистент в Националния археологически институт
"В ранния си период е била доста представителна, с облицовки, с мраморни колони. Има една огромна зала, която е с широчина над 15 метра. Сградата е една от важните за функционирането на Сердика през Римската епоха."

В късните периоди част от помещенията са преградени, сградата дори е използвана за жилищни нужди. В края на 5-и век пожар изпепелява цялата покъщнина. По време на проучванията, археолозите са открили и 110 монети. Всички по-малки находки ще бъдат изложени в Музея за история на София. За да се запази находката кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че паркингът до църквата „Света Неделя“ ще бъде премахнат.

Йорданка Фандъкова, кмет на София
"Идеята е тук да бъде направен един красив площад, на който да бъдат експонирани откритията."

Заместник-кметът по култура Тодор Чобанов разкри, че следващата година започват разкопки в градинката пред хотел "Рила". Очаква се там да бъдат открити още външни крепостни стени на Антична Сердика, за които се предполага, че са служели като второ ниво на укрепление.