НОВИНИ

Археолози откриха тракийски предмети в крепостта „Абритус”

Две оброчни плочки с изображения на тракийския конник откриха разградските археолози при разкопките в руините на античния град Абритус. Според учените находките показват, че в ранните времена от съществуването на селището в него е имало светилище на загадъчното божество.

bnt avatar logo
от Любомир Илиев
14:00, 05.09.2016
6102
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Заради липсата на достатъчно финансиране от държавата и местната власт археолозите са работили само месец. Находките не са големи, но дават безценна информация за миналото на тези земи.

Галена Радославова - ръководител на проучванията
„Открихме две плочи, оброчни плочки, с изображение на тракийския конник, едната е като статуя - двустранно изобразено, но конникът, тракийския конник е изработен от много хубав полиран мрамор.”

Учените смятат, че най-вероятно една от плочките е правена по поръчка в Рим и за нея е платена сериозна за времето сума.

Галена Радославова - ръководител на проучванията
„Те ни говорят, че някъде тук е имало светилище, дали на тракийския конник, това божество загадъчно, което и до ден днешен не знаем точно какво изобразява."

При проучванията учените са открили още основите на масивна жилищна сграда от Ранното средновековие, в която намерени бронзови монети, кръст от същата сплав и керамика. Археолозите се надяват догодина да получат по-добро финансиране, защото комплексът „Абритус” е много голям и все още недостатъчно добре проучен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама загинали при срутването на сградата  в Израел
Двама загинали при срутването на сградата в Израел
ЕК трябва да участва във всички преговори за газовия хъб Балкан
ЕК трябва да участва във всички преговори за газовия хъб "Балкан"