НОВИНИ

Разкриха огромна раннохристиянска базилика в полето на Кермен

Археолози разкриха огромна базилика на най-неочаквано място. Насред полето до Кермен, сливенско, изолирана от всякакви други селища, ранно-християнската църква най-вероятно е построена на място, което бележи смъртта на някой мъченик. Дали местните жители имат спомен за това свещено място и какво всъщност са търсили археолозите в полето на Кермен - разказва Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков в поредицата "Пътуване в миналото".

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:26, 15.08.2017
25997
Чете се за: 02:02 мин.
У нас

Винаги при църквите е така - има си канони, има си строги правила за всичко - и за мястото, и за строежа. Затова последното нещо, което един археолог може да очаква да намери насред нищото, в полето, е базилика. Голяма базилика.

Уж поле като поле, ама не е. Явно има нещо много специално точно тук, за да построят огромна църква насред нищото.

Доц. д-р Христо Попов - ръководител на археологическите разкопки: Това е пространството между Южния Кораб на Църквата и северната баптистерия.

Дошли тук със съвсем друга задача - да проучат римска стопанска вила на големец от Августа Траяна. Геофизичните изследвания обаче показали и друго присъствие.

Доц. д-р Христо Попов - ръководител на археологическите разкопки: Тук се опитваме да видим дълбочината на фундиране на зидовете, тъй като сградата е била доста солидна. Значи говорим за трикорабна базилика от порядъка на 30 метра дължина, т.е. това е една доста монументална сграда.

Като дата от това, което излиза досега от проучваните, тове е една от най-ранните църкви в Сливенско, неизвестни до този момент.

А със сигурност църквата е била много важна за живота в района. Защото хората са се стичали към нея от далеч, най-близките населени места са на километри.

Д-р Веселка Кацарова - зам. ръководител на археологическите разкопки: Ранно-християнската традиция по принцип се свързва със строителството на такива значими, все пак църкви, църкви на места, където са се случили мъченичества, но за съжаление тези данни ние сме ги загубили завинаги.

Построена пред 4 век, базиликата е съществувала едва 100-150 години. Разрушена при някое от многото варварски нашествия по времето на великото преселение на народите. С църквата обаче изненадите не са приключили.

Доц. д-р Христо Попов - ръководител на археологическите разкопки: Около 500 години по-късно, през 11-ти и 12 век на това място има некропол - вероятно по някакъв начин споменът за тази сграда се е запазил за това, че е осветено мястото. Знаете, гробищата не се правят на случайни места.

Погребенията, доста са разрушили самата църква, но пък останките също имат много история за разкриване. Най-много са детските гробове.

Борислава Гълъбова - антрополог: Което показва най-вероятно, че е имало някаква епидемия, която за съжаление са си отишли и то предимно деца до 7-годишна възраст.
Мария Чернева - Каква да е тя? Шарка?
Борислава Гълъбова: Може и шарка, да.Едно от най-интересните погребения тук на терена, което открихме, беше на дама, която се оказа бременна и вътре в тазовите кости, в тазовата област открихме костите на ембриона. Бебенцето се оказа в девети лунарен месец. Най-вероятно някакво усложнение по време на бременността за съжаление е предизвикало смъртта и на майката, и на бебето.

Малко преди църквата, тук на това място кипи оживен живот в богатата селскостопанска вила на един от градските съветници на Августа Траяна.

Доц. д-р Христо Попов - ръководител на археологическите разкопки: Много солидни зидове, близо метър дебелина на зидовете, изградени на хоросан, което означава, че са носили втори етаж.

Земята векове наред тук се е отплащала богато за грижите на хората. Втори, трети и чътвърти век районът е бил гъсто заселен, много повече отколкото сега.

Доц. д-р Христо Попов - ръководител на археологическите разкопки: Ние имаме информация за 7-8 села, които са синхронни, те са съществували по едно и също време в поне три големи комплекса.

Част от колоните и камъните от вилата, вероятно са били използвани по-късно за строежа на църквата до нея. Славни времена на възход и падение, за които сега свидетелстват единствено археологическите находки=


Повече подробности можете да видите в сутрешния блок"Денят Започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да разберем дали купуваме чист български мед?
Как да разберем дали купуваме чист български мед?
Разбит тротоар на централна улица в София
Разбит тротоар на централна улица в София