НОВИНИ

Археолозите също празнуват днес

Археолозите се радват днес на своя професионален празник. Не е ясно дали те са избрали деня на любовта и виното или той тях. Но определено трите празника се допълват идеално. И в този ден археолозите черпят с парчета история, която по всяка вероятност е белязана с много любов и вино. В националния археологически музей днес можете да видите по-интересните находки от разкопките през 2015-та година.

Мария Чернева
от Мария Чернева
12:23, 14.02.2016
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Почти не съществува древен ритуал, който да не е свързан с виното. И витрините на тази зала имат какво да кажат и за това. За любовта, надеждата и молбите за плодородие вплетени в символите на тази ритуална чаша дошла от праисторията. Преди 8 хиляди години, когато край Мурсалево са строили двуетажни къщи, следвали загадъчни ритуали, носили странни амулети.

А земята до село Камено ни разкри история от халколита. Там преди 7 хиляди години е имало фабрика за кремъчни сечива, разпространявани извън териториите на днешна България.

Доц. д-р Людмир Вагалински директор на НАИМ: Много трудно се разпознават такива производствени центрове... Това е много специализирано производство не всеки може да го прави трябва добре да си обучен и те контролират една много хубава суровина, защото кремъкът трябва да е много подходящ, да е здрав, да се цепи.

Доказателство за друг център, но на гладиаторски игри откриха археолозите в земите на Августа Траяна, римския град наследен от Стара Загора. Мраморна херма с гладиаторски шлем издава съществуването на храм свързан с култа към Хермес и императора. Което предполага и организирането на множество гладиаторски битки.

доц. Вагалински: Искаш да правиш политическа кариера, да имаш някакви дивиденти, плащаш ги тези игри, издигаш се в обществото и след това получаваш естествено някакви привилегии.

Изложбата е побрала и много артефакти от пещерата Козарника, Провадия, Деутум, Перперикон и съкровището от антична Сердика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За какво се карат Катя и Здравко от Ритон?
За какво се карат Катя и Здравко от "Ритон"?
Балет за деца на сцената варненската опера
Балет за деца на сцената варненската опера