НОВИНИ

Архитекти искат вето върху поправките в Закона за културното наследство

Археолози, архитекти, реставратори и граждани излязоха на протест пред Парламента. Те негодуват срещу поправките в Закона за културното наследство, приети на второ четене от депутатите миналата седмица. Протестиращите ще внесат подписка, с която искат президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху закона.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
19:20, 30.06.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Според протестиращите поправките ще унищожат Националния институт за недвижимо културно наследство и отварят врати за корупционни практики. Това заявиха отново днес архитекти, археолози и художници, които искат Институтът не само да бъде спасен, но и да се отдели в Национална агенция, независеща от Министерство на културата.

Владо Руменов, художник: "Другото ни притеснение са т.нар. тричленки в шест области на страната, които ще решават съдбата на паметниците."

Според Владо Руменов тези комисии ще работят в конфликт на интереси, защото ще са съставени от експерти към общините, назначени от кметовете и няма да могат да взимат независими решения. В допълнение, той се съмнява, че общините разполагат със специалисти по паметниците на културата. Архитектът Валентина Едрева работи повече от 40 години за опазването на архитуктурното културно наследство. Възмутена е от опита да бъде озаконена подмяната на историта ни.

Валентина Едрева, архитект: "Най-ценностната характеристика на паметниците е това, че те са автентични, че те са свидетелство, доказателство за минали епохи. И когато намесите върху тях не са професионални, има много голяма опасност тази автентичност да се загуби."

Като пример дава църквата в Плиска. Категорична е, че ще се изгради чисто нова постройка, която няма да отговаря на историческата действителност, тъй като никой не знае как е изглеждала, а останалите до днес оригинални елементи са твърде малко. Посочва още, че същата съдба имат и родните ни крепости, които безконтролно са достроявани през годините и в голямата си част се доближават до измислицата, отколкото до историята ни. В подкрепа на думите си дава созополската църква и Цари Мали град. По думите на Едрева най-тревожното в случая е, че по този начин до бъдещото поколение на България ще достигат все по-малко истински артефакти, свидетелстващи за историята на страната ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение при пристигането на Нощните вълци в Бургас
Напрежение при пристигането на "Нощните вълци" в Бургас
Брекзит може да повлияе на евросубсидиите
Брекзит може да повлияе на евросубсидиите