НОВИНИ

Двуетажни тунели да поемат трафика на магистрала "Струма", предлагат архитекти

Представители на неправителствената инициатива "Граждани за устойчиво развитие" поискаха да бъде спряна обществена поръчка за ЛОТ 3.2 от автомагистрала "Струма".

bnt avatar logo
от БТА
12:59, 20.02.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
двуетажни тунели поемат трафика магистрала струма предлагат архитекти

Архитектите, членове на организацията, се обявиха против идеята трасето на магистрала "Струма" при Кресна да бъде разделена на две - колите в едната посока да се движат по сегашния път Е79, а в другата - по ново трасе на височина 750 метра в планината.

Те предлагат пътна и железопътна магистрала да минава през поредица "светли" и "тъмни" двуетажни тунели през дефилето Тунелите ще са широки и ще позволяват движение на колите в три платна във всяка посока. Освен това, те ще са и двуетажни. В едната редица тунели ТИР-те ще се движат на "първия етаж", а леките коли - на "втория". В другата поредица тунели на "първия етаж" ще минават влаковите композиции, а на "втория етаж" отново автомобили. По думите на архитектите стойността на тази магистрала може да е само с до 50 процента по-скъпа от сегашното предложение на пътната агенция и на МРРБ.

Според инженер Румен Марков от сдружението, проектът позволява през Кресненското дефиле влаковете да минават със 160 и дори с 200 километра в час.

Архитект Димитър Димитров, представител на инициативата "Граждани за устойчиво развитие": Гражданите на Кресна подкрепят този идеен проект и на 11 март ще поискат да има местен референдум за трасето на магистрала "Струма".

В проекта на МРРБ пътят ще минава много високо и ще е с наклон около 6 процента, прекалено много за ТИР-те и те ще минават по други маршрути, посочи още архитект Димитров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Шумен отделя над половин милион лева за културни събития
Община Шумен отделя над половин милион лева за културни събития
Започва ремонт на тунела в Пловдив
Започва ремонт на тунела в Пловдив