НОВИНИ

Архитекти: Тютюневият град трябва да се укрепи за зимата

Територията на Тютюневия град да влезе в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Пловдив, настояват от Камарата на архитектите. По този начин изгорелите тютюневи складове могат да бъдат спасени. Изпратено е писмо до кмета на община Пловдив, в което се дават и насоки за развитието на защитената зона.

bnt avatar logo
от БНТ
11:07, 09.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Архитектите се обявяват за спешно изменение на Интегрирания план на града, за да бъдат спасени от саморазрушаване сградите- паметници на културата.

Арх. Петко Костадинов- предс. на Камара на архитектите-Пловдив: Това, което беше основно в становището, което връчихме на кмета, беше предложение за разширяване на Интегрирания план за развитие на Пловдив с включване на зоната на Тютюневия град към темата.

Така ще може да се кандидатства по европейски програми за възстановяване на сградите. От общината заявиха, че започват подготовка за разширяване на Интегрирания план и предложенията на архитектите ще бъдат взети под внимание. Разширяването обаче не може да се случи преди 2018-та година, за да не бъдат спрени други одобрени проекти. От Камарата настояха и за укрепване на складовете.

Арх. Петко Костадинов - предс. на Камара на архитектите-Пловдив: Има заповед на кмета, има желание на собствениците, които го декларираха имат парите да укрепят сградите, но нямат право.

Проблемът е, че всяка намеса трябва да бъде съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Арх. Петко Костадинов - предс. на Камара на архитектите-Пловдив: Просто трябва да се поеме риска, тази сграда с тръбно скеле или с някакви контрафорси спешно да се укрепи.

Ако не се извърши аварийно укрепване, сградите няма да издържат през зимата, категорични са от Камарата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Програма улеснява достъпа до Спешна помощ на хора с увреждания
​Програма улеснява достъпа до Спешна помощ на хора с увреждания
Хората с увреждания с достъп до социални и медицински грижи
Хората с увреждания с достъп до социални и медицински грижи