Армения с жест на благодарност за българската подкрепа по време на разрушителното земетресение отпреди 30 години. Арменският посланик у нас награди планински спасители от Българския червен кръст, участвали при спасяването на хиляди хора, пострадали при бедствието. България е сред първите страни, притекли се на помощ, с група от 16 спасители и 10 кучета.

В края на 1988 г. Армения е разтърсена от разрушително земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер. Град Спитак е почти напълно разрушен, над 25 000 души губят живота си. Светът е потресен от бедствието. Спасителни екипи прииждат от цял свят.

Запрян Хорозов, планински спасител, БЧК: Един град, който е живял часове преди това, вече го нямаше. Всичко бе в разруха. Хората страдаха. Дори и местните кучета бяха унили. Видяхме много мъка, но имаше и много радост, когато спасявахме човешки живот и изваждахме жив човек.

След 6 дни спасителни операции, България изпраща и 7 самолета с над 10 тона хуманитарна помощ и 300 сглобяеми къщи.

Армен Саргсян, посланик на Република Армения в България: Българските спасители бяха сред първите, които ни оказаха помощ. Ние никога няма да забравим това. И до ден днешен храним топли чувства към България.

Посланик Саргсян награди участвалите в спасителните операции българи. Гост на събитието е и немската овчарка Гари, наследник на българските кучетата, взели участие в спасителната акция в Армения.

Да изразят уважение към българските спасители и към паметта на жертвите в централата на Червения кръст дойдоха посланиците на Русия, Аржентина и Кипър, както и дипломати от мисиите на САЩ, Германия и Полша.