НОВИНИ

Армения разчита на слънчевата енергия за намаляване на зависимостта си от Русия

Армения е бедна страна, която от дълги години разчита на Русия за задоволяване на енергийните си потребности. Сега тя се опитва да намали тази зависимост благодарение на ресурс, с който разполага в изобилие - слънцето, информира Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:30, 28.12.2017
Чете се за: 01:08 мин.
По света
Армения разчита на слънчевата енергия за намаляване на зависимостта си от Русия

В момента бившата съветска република в Южен Кавказ покрива три четвърти от енергийните си нужди чрез внос, най-вече от Русия, но в същото време добива средно 1720 киловатчаса на квадратен метър слънчева енергия или 70 на сто повече от средното равнище в Европа, по данни на властите.

Ереван се надява да диверсифицира все повече източниците си на енергия, "за да си осигури енергийна безопасност и независимост", обясни пред АФП заместник-министърът на енергетиката Хаик Харутюнян.

Правителството е съставило "енергийна пътна карта" с цел до четири години 8 процента от енергийното потребление да се осигурява от възобновяеми източници. Слънчевият потенциал се оценява на 3000 мегавата - колкото е мощността на два ядрени реактора от ново поколение.

Консорциум от инвеститори скоро ще започне изграждането на слънчева централа с капацитет 55 мегавата. В него участва и Световната банка с над 50 милиона евро по нейни инициативи за намаляване на парниковите емисии.

Три малки централи с мощност по 1 мегават вече са построени, а седем други са планирани за 2018 година.
Сградата на правителството ще бъде захранвана изцяло с електричество от слънчева енергия още през 2018 година, след което ще последват и други официални сгради.

Пилотен проект е задействан за оборудване на изолирани села в планинските райони за доставка на електричество и топла вода на местните жители.

Частният сектор също проявява интерес: групата Ташир (Tashir), която купи през 2015 година местното подразделение на руския гигант Интер-РАО, инвестира 425 000 евро за изграждане на слънчева централа в ски курорта Цагхадзор.
Правителството си е поставило за цел да намали с над една трета дела на природния газ в енергийното потребление между 2010 и 2020 година.

В момента страната покрива 80 процента от нуждите си от газ чрез внос от Русия, която доставя също така и цялото гориво за единствената атомна централа в страната, остаряващата АЕЦ "Мецамор". Тя произвежда една трета от електроенергията в страната и дейността й беше продължена до 2026 година, докато други енергийни източници позволят тя да бъде затворена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов зарадва за Коледа малкия Алекс
Кирил Десподов зарадва за Коледа малкия Алекс
Стотици пътници са блокирани на летище Станстед край Лондон
Стотици пътници са блокирани на летище "Станстед" край Лондон