С тържествена литургия Арменската църква "Сурп Кеворк" /Св. Георги/ в Стария град на Пловдив отбеляза 190 години от освещаването си. Храмът е построен през 1828 г. от арменски майстори от Мала Азия с доброволни дарения на арменската общност в града. Към църквата има два параклиса - единият е "Свети Вартоломей и Тадей", а другият е "Свети Стефан".

© БТА

Тържествената литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство епископ Датев Хагопян, който е архиерей на Арменската епархия в Румъния, в съслужение с местния свещеник отец Храч Мурадян и други духовници. Сред гостите бяха кметът на Пловдив Иван Тотев и посланикът на Армения у нас Армен Саргсян.

В проповедта си епископ Хагопян призова богомолците в храма "да почитат свещениците, защото те са връзката между богомолците и църквата". Той посочи, че всички хора са равни както като граждани, така в своите професии и като пример посочи, че кметът и чистачът също са равни и еднакво важни за обществото. Отец Датев Хагопян благослови всички присъстващи, всички пловдивчани и всички български граждани.

След края на литургията, от името на църквата "Сурп Кеворк" бяха връчени благодарствени грамоти и плакети на официалните лица и на всички онези арменци, които са допринесли за съхраняването и развитието на арменската църква и училището към нея.

© БТА

Храмът е изграден от дялани правоъгълни каменни блокове, а аписът е облицован с фаянс от 18-19 век от Кютахия - център на арменските художествени занаяти, която може да се види само в пловдиския храм и в арменската църква в Йерусалим. В криптата на църквата са подредени безценни предмети от 1920-1922 години, донесени от храмовете в Родосто, Малгара, Чорлу и Одрин, от арменски бежанци, преживяли ужаса на гоненията в началото на 20 век.

С решение на Общинския съвет, по предложение на кмета Иван Тотев, общината отпусна близо 200 000 лева на арменската църква в града за реконструкция на подстъпите към храма.