НОВИНИ

Арменската църква в Пловдив става част от туристическите маршрути в Стария град

Арменската църква в Стария Пловдив става част от туристическите маршрути в града. Улицата, която сега води до храма, ще бъде удължена, а настилката изцяло подновена. Парите за обновяването на пространствата около храма бяха гласувани с решение на Общинския съвет в Пловдив.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
10:10, 16.04.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Минавайки по улица "Турист" посетителите ще стигат директно до най-високата точка в Стария град. Стълбите, които сега водят към храма "Сурп Кеворк", ще бъдат изградени по нов и модерен начин. Водата, която се стича по скалите, вече ще се отвежда директно в канализацията. Цялостното решение на проблема ще струва 200 000 лева.

Иван Тотев – кмет на Пловдив: "Проектът е с осветление, парапети, като ще бъдат изградени метални стълбища, подобно на тези в Римския стадион, така че да не бъдат трайни интервенции в територията."

Идеята за ремонта е на църковното настоятелство към арменската църква. Проектът е изцяло съгласуван с Института за паметниците на културата.

Бердж Джаникян – председател на църковното настоятелство към арменската църква в Пловдив: "Това ще оформи един нов туристически маршрут, който да предполага туристите посещаващи Стария град. Примерно, ако отидат през Етнографския музей до Небет тепе, няма да се налага да се върнат по същия маршрут, а ще минат по тези стълби и който изяви желание, ще може да посети църквата. При нас има мощите на Свети Мина, Свети Георги, Свети Пантелеймон."

За да стане още по-популярна арменската църква, която пази изключителни реликви, цялата информация за нея сега се превежда на повече от 20 езика. Ремонтът трябва да започне до края на месец април, а се очаква да приключи до 30 септември, когато е храмовия празник на църквата "Сурп Кеворк".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна избират най-добър млад автомонтьор и шофьор
Във Варна избират най-добър млад автомонтьор и шофьор
Какво време ни очаква през новата седмица?
Какво време ни очаква през новата седмица?