Президентът на Армения Армен Саркисян днес вечерта отиде на "Площада на републиката", в центъра на Ереван, за да се срещне с лидера на протестиращите Никол Пашинян. Това стана на фона на демонстрации срещу премиера на страната, в които участват хиляди арменци, предаде Франс прес.

© БТА / Karo Sahakyan, PAN Photo via AP

С пристигането си Саркисян, който бе придружаван от бодигардовете си, стисна ръката на Пашинян, който е депутат и лидер на опозицията. След това двамата разговаряха десетина минути, уточни Франс прес.

Срещата става на фона на протестите, които разтърсват страната девети пореден ден. Те са срещу бившия президент, който неотдавна бе назначен за премиер, Серж Саркисян. Двамата Саркисян нямат роднинска връзка припомня АФП.

Амрен Саркисян, който положи клетва миналата седмица, днес изрази силна тревога от отказа на Пашинян да започне политически диалог с премиера Серж Саркисян, който отправи това предложение.

"Готов съм да се срещна с депутата Никол Пашинян, за да намалим напрежението в страната чрез диалог между политическите сили", обяви в комюнике арменският президент.

Пашинян отговори, че предлага на Армен Саркисян да се срещнат на мястото на протестите.

Демонстрантите обвиняват Серж Саркисян, 63-годишен бивш военен, който е "силният човек" в Армения повече от 10 години, че не е намалил бедността и корупцията, в момент, когато националната икономика остава в ръцете на олигарси, отбелязва Франс прес. Делът на бедните в бившата съветска република е бил 29,8 процента през 2016 г., при 27,6 процента през 2008 г., а брутният вътрешен продукт на глава от населението е 3770 долара - почти колкото и преди 10 години.