НОВИНИ

​Арменците празнуват Рождество Христово

Арменците отбелязват днес Рождество Христово и кръщението на Исус. Арменската общност у нас е една от най-многобройните. По неофициални данни арменците в България са над 30 хиляди.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова - Пловдив
19:11, 06.01.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Храмът "Сурп Кеворк" в Пловдив е мястото, което събира арменците на Рождество Христово. По време на сутрешната служба свещеникът минава през всеки вярващ и му предава божията благословия.

Където и да се намират по света арменците спазват ритуал започнал още през 301 година, когато Армения приема официално християнството.

д-р Ахавни Кеворкян: "Арменската църква е продължител на тези прастари обичаи, които са въведени от христовите ученици Тадей и Вартоломей."

И до днес се спазва традицията ден преди Коледа да се освещава нар, символ на разпръснатите по целия свят арменци и в същото време свързани от силната си вяра. Синовете на Ахавни Кеворкян са сред скаутите, които снощи са посетили всеки арменски дом в Пловдив и са отнесли светлия огън.

д-р Ахавни Кеворкян: "Аз имам наблюдение, че младите се връщат към традициите, те знаят, че така ние ще оцелеем, където и да сме по света. Само с вяра, а домът е там, където е храма, там сме и ние."

На 6 януари арменците отбелязват и Христовото кръщение във водите на река Йордан. А тази година кръстник и дарител на общността ще бъде Жирайр Гарабедян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Леденият дъжд скова пътища в Монтана, община Медковец обяви бедствено положение
Леденият дъжд скова пътища в Монтана, община Медковец обяви бедствено положение
Да извадиш кръста за пети път
Да извадиш кръста за пети път