НОВИНИ

Армията е готова веднага да изпрати 500 военни на границата

Българската армия е готова веднага да изпрати на границата 500 човека, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. Той каза още, че ако Народното събрание реши да върне казармата, то тя трябва да бъде поне година. Ненчев обясни, че се е отказал от идеята за задължителен военен отчет на младежите между 18 и 32 години, тъй като подобен отчет се правел от служба ГРАО.

Николай Минков
от Николай Минков
17:44, 29.02.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

На границата ще бъдат изпратени добре обучени военни от сухопътни войски, ВВС, флота и от военното разузнаване, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев.

Николай Ненчев - министър на отбраната: Една не малка част от хората, които изпращаме на границата, независимо къде точно ще бъдат те, са преминали не само специално обучение, но половината от тях са били на различни мисии. Т.е. изпълнявали са сходни задачи.

Ненчев опроверга информациите, че военните ще бъдат изпратени невъоръжени на границата.

Николай Ненчев - министър на отбраната: Те ще бъдат или с личното си оръжие или с други предпазни средства, които ще бъдат осигурени от МВР. Патрулите ще се извършват съвместно с органите на МВР. В този случай задържането ще се извършва от органите на МВР и гранична полиция. Ако ние патрулираме съвместно с военна полиция, задържането ще бъде вменено на служба военна полиция.

Въпросът с връщането на наборната казарма на този етап не е разглеждан в Министерството на отбраната, каза още Ненчев.

Николай Ненчев - министър на отбраната: На този етап това, което мога да кажа е, че ако се обсъжда военна слубжба в рамките на 3, 4 или 5 месеца, тя е напълно недостатъчна. Нашите разчети и това, с което разполагаме като информация е, че една такава подготовка е необходима поне една година.

Ненчев съобщи още, че утре внася в Съвета по отбрана предложение за закупуване на нов изтребител и на нов патрулен кораб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16-годишният, който стреля по ученик, бил отличник
16-годишният, който стреля по ученик, бил отличник
Право на отговор от адвоката на Цветан Василев
Право на отговор от адвоката на Цветан Василев