НОВИНИ

Армията спешно търси военни

Армията продължава да изпитва недостиг на кадри. Недокомплектът в някои армейски поделения е над 20%, или около 5000 души. На този фон Министерството на отбраната обяви свободни 188 войнишки места, записването за които приключва на 7 ноември. Гарнизонът в Благоевград, в който са на въоръжение бронираните машини Командо Селект и Гардиън, също има нужда от войници. Гарнизонът днес защитава летище от атака на терористи в рамките на мащабно международно учение. За професията войник и за честта на пагона - от тактическия полигон в Симитли разказват Александър Марков и оператора Росен Петрински.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Росен Петрински
17:56, 25.10.2017
6191
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Малко след 11 ч. трима терористи нападат летище под охраната на български военни. Пет минути по-късно българските военни отблъскват атаката. За щастие, това е само сертифициращо учение в рамките на НАТО.

Войниците от поделението в Благоевград успяха да защитят летището "Симитъл" в измислената държава Ийстленд и с помощта на ето тези бронирани машини, каквито има на въоръжение в българската армия.

Въпреки ниските възнаграждения, военните провеждат учението за защита на летището перфектно.

Ст. лейт. Веселин Станков, командир на 1-и охранителен взвод за охрана на летище - Благоевград: Преди малко се осъществи атака с леко стрелково оръжие над КПП-то, при което ние го затворихме и със силите на взвода, който е тук разположен, го отразихме.

Редник Благой Костурков е на служба от март.

Редник Благой Костурков, мерач оператор на бронирана машина: Цялата работа, която вършим ние, е работим с тези оръжия, които са на купола - гранатомет и картечница. - Вие сте човекът, който стреля? - Тъй вярно.

Наблюдателите от НАТО са доволни от учението.

Майор Клауди Салавестри, Сухопътно командване на силите на НАТО - Измир: Видях много подготвени и опитни войници, които действат професионално и в съгласие с Доктрината на НАТО.
Полковник Красимир Кръстев, командир на Бригадното командване в Благоевград: Това се дължи най-вече на техния професионализъм, който не се изгражда за един ден.

Надеждата и на войниците, и на техните командири е 30-те свободни места в поделението в Благоевград да се запълнят. В бюджета за 2018-а са заложени пари за увеличение на войнишките заплати. Незаети длъжности има още в Алпийския батальон в Смолян и четири поделения в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнението в Бургаска област - хронология
Наводнението в Бургаска област - хронология
Младежко предприемачество и заетост във Варна
"Младежко предприемачество и заетост" във Варна