Първите големи звезди на олимпийските игри в Пьонгчанг дойдоха от трибуните! Става дума за невероятните мажоретки на Северна Корея.

© снимки: БТА

"Армията от красавици", както вече станаха популярни в Южна Корея, изпълнява синхронизирани танци и скандирания на трибуните по време на състезания с участието на севернокорейски спортисти. А техните перфектни изпълнения се превърнаха в истинско шоу за журналисти и зрители, които получиха по-голямо представление отколкото са си представяли.

Всъщност, повечето от тях са студентки, които могат да пеят и изглеждат добре - подбрани сред семействата на големците в Пхенян и наградени за своята лоялност към партията. Режимът използва тези жени, когато иска да покаже пред света „най-доброто си лице“.


За "армията от красавици", както вече станаха популярни в Южна Корея, за контрастите между показаното в Пьонгчанг и онова, което може да се види по улиците на Пхенян, в студиото на "Денят започва" разказва адвокатът и пътешественик Делян Манчев.

В Северна Корея бях три дена и това е напълно достатъчно. Атмосферата там не предразполага да се чувстваш добре дошъл и да поискаш да се върнеш отново. Даже напротив, има доста психоатаки от страна т.нар. екскурзоводи, тримата представители на тайните служби, които бяха през цялото време с мен. Така че колкото и да ми беше интересно, с облекчение напуснах тази държава, каза той.

По думите му, престоят в Северна Корея е "пълен стрес" независимо от екзотиката, която привлича.