НОВИНИ

Армията поема сигурността в щата Рио де Жанейро

Бразилският Сенат одобри президентския декрет за влизането на армия в щата Рио де Жайнейро с цел овладяване на престъпността. Мярката се прилага за първи път след 1985 година.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
10:35, 21.02.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Декретът за така наречената федерална интервенция беше подписан от бразилския президент Мишел Темер в петък, но се нуждаеше от сенатско одобрение. Долната камара вече го гласува във вторник, а сенаторите го подкрепиха малко преди полунощ. Мярката се прилага за първи път след военната диктатура в страната в периода 1964 - 1985 г. Влизането на армията се налага от голямата престъпност в щата Рио.

сенатор Едуардо Лопес, Бразилска Републиканска партия: "Знаем, че има престъпност и в други щати, но ситуацията в Рио де Жанейро има вътрешен и международен отзвук. Да видим хора, които крадат хот-дог с автомат в ръка, е доста сериозно".

В операцията са включени 3 000 военни със съответната бойна техника. Вече са задържани 11 души с боеприпаси и наркотици. Армията е под командването на генерал, който е отговарял за сигурността на Олимпийските игри през 2016 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган подкрепи интеграцията на Македония в НАТО
Ердоган подкрепи интеграцията на Македония в НАТО
Търсят се матроси за Военноморските сили
Търсят се матроси за Военноморските сили