НОВИНИ

Армията замени полицията в Акапулко

Мексиканската армия обезоръжи полицията в Акапулко и пое сигурността на града. Причината са предполагаеми връзки на силите на реда с престъпния свят. Трима високопоставени полицейски началници са задържани. Армията ще гарантира реда в пристанищния град за неопределно време.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:05, 27.09.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Тежко въоръжени войници и морски пехотинци атакуваха централното полицейско управление в Акапулко. Те обезоръжиха 700 служители и конфискуваха оръжието им, радиостанциите им, бронежилетките им и друго оборудване. Войници и морски пехотинци заеха позиции в града и ще патрулират за неопределено време.

Причината за зрелищната операция е предполагаемо сътрудничество на полицията с наркокартелите. Правителството е било информирано от достоверен източник.

Двама полицейски началници са заподозрени, че са свързани с убийства, шефът на пътната полиция също е арестуван заради незаконно притежание на оръжие.

Някога предпочитан от богатите и известните курорт, сега Акапулко се счита за едно от най-опасните места в света. Статистиката за 2017 г. сочи 103 убийства на 100 000 души при население близо 617 000 души.

Щатът Гереро, където се намира Акапулко, често е сцена на сблъсъци между враждуващите престъпни групировки. Смята се, че там организираната престъпност е проникнала особено много сред служителите на реда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Британски и руски журналисти разкриха един от нападателите на Скрипал
​Британски и руски журналисти разкриха един от нападателите на Скрипал
Бисер Петков: Не може да се говори за ощетяване при отпадане тавана на пенсиите
Бисер Петков: Не може да се говори за ощетяване при отпадане тавана на пенсиите