НОВИНИ

Арнаудова: Има европейска заповед за арест на задържания на Капитан Андреево

Издирван от френските власти за тероризъм беше задържан у нас при опит да влезе в Турция. Това е 18-годишният френският гражданин Клемент Мишел. Властите у нас са получили европейска заповед за неговото задържане. Няма информация дали се е срещал с някого на наша територия. Движил се е сам с автомобил.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
13:31, 29.09.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Клемент Мишел е влязъл в България вчера в 5 30 сутринта през граничен пункт Калотина. Проверен и обискиран е, тъй като данните му фигурират в Шенгенската информационна система като лице, което трябва да бъде наблюдавано.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: "Не са били установени вещи забранени за държане от българския закон, тъй като не е имало никаква друга ограничителна мярка по отношение на лицето същото е пропуснато".
;

Българските власти уведомили Франция, че лицето е на територията на страната. Тогава в Шенгенската информационна система постъпило искане Мишел да бъде задържан. Около 14 часа той е арестуван на Капитан Андреево при опит да продължи към Турция. Задържан е за 72 часа в хасковския арест.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: "В рамките на тези 72 часа очакваме да получим европейската заповед от Франция на български език. След като се получи тази европейска заповед за арест, ще се поиска от Окръжен съд Хасково вземане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража".

Предстои процедура по екстрадиране. Според френски медии Клемент Мишел е младежът, заради който миналата седмица беше затворен юридическият факултет в град Руан. Комплексът беше превантивно евакуиран, след като студент подал сигнал за съмнително лице. Твърди се, че младежът наскоро е приел исляма. Посещавал джихадистки сайтове и бил поставен под съдебен контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По 1 млрд. лева на година ще заделя държавата за саниране на жилища
По 1 млрд. лева на година ще заделя държавата за саниране на жилища
Флашмоб в центъра на София по повод Световния ден на сърцето
Флашмоб в центъра на София по повод Световния ден на сърцето