НОВИНИ

Арнаудова: Ще има други обвиняеми за "Белене"

Разследването за „Белене” продължава. Много е дълъг инкриминираният период, всяко действие, сделка и деяние на различни длъжности лица представлява обект на анализа ни на доказателства и ще има и други обвиняеми лица, но няма как на този етап да съобщим кои са те. Ще стигнем до всяко действие, ще се оцени поведението, действието или бездействието на всички замесени в този случай лица, за да се установи има ли извършено престъпление и от други и кои са те. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде БГНЕС.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:00, 17.11.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
арнаудова обвиняеми белене

Арнаудова обясни, че ще се проследи дали следващите министри са продължили практика да се допуска неизпълнение на задължения от страна на изпълнителните директори на НЕК и своеволно сключване на споразумения.

Не проверяваме лица, проверяваме факти и действия, и така стигаме до съответните лица, каза Арнаудова във връзка с това дали ще бъде разпитван и обвинен и Трайчо Трайков. Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова също е била разпитана като свидетел във връзка с целия процес за изграждането на АЕЦ Белене, от началото на 2006 г. до 2012 г. На този етап Петкова е разпитана като свидетел.

Делян Добрев е призован за предявяване на постановлението за привличане като обвиняем. В 9,30 часа утре е поканен да се яви в следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Обвинението не е по-различно от това, за което сме му поискали имунитета. Няма да има каквато и да е промяна, обясни говорителят на главния прокурор.

Арнаудова подчерта, че Румен Овчаров в качеството си на министър провежда държавната политика в областта на енергетиката.

„Той осъществява цялостната правителствена политика, определя стратегически цели и приоритети, стратегии и програми за постигане. Дава разрешение за дългосрочно сътрудничество от съществено значение на дружеството. Тези правомощия Овчаров не е изпълнил и когато е било взето решение за сключване на договор с „Атомстройекспорт” за изграждането на ядрената централа, той е бил длъжен да контролира дали изпълнителните директори на дружеството, чийто принципал е той, ще сключат този договор. Те не са сключили договор. Договор и до днес няма сключен, сключено е споразумение, по силата на което само една част от дейностите са били възложени. Определена е сума, платена е, последвали са още 14 допълнителни споразумения и са добавяни дейности за извършване и е осигуряване на заплащане, но до окончателен договор държавата не е стигнала. Овчаров, като принципал е бил длъжен да контролира този процес. Няма експертиза към момента колко пари са стрували на държавата всички тези обвинения”, обясни Арнаудова.

„Ние не повдигаме на Румен Овчаров обвинение за 3 млрд. и половина щета. Повдигаме му обвинение за това, че в резултат на неупражнен контрол по първото споразумение, сключено от 2-та изпълнителни директори, за НЕК има повече от 193 млн. евро щета. За всяко действие конкретното лице, конкретният задължен по закон министър или друго длъжностно лице, ще се оцени ролята му в този процес”, каза Арнаудова.

Тя заяви, че няма никаква представа защо на Овчаров е отказана виза за САЩ и подчерта, че прокуратурата не е уведомявала посолството на САЩ у нас за обвинението срещу него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водещи на БНТ бяха отличени за висока езикова култура в ефир
Водещи на БНТ бяха отличени за висока езикова култура в ефир
ЕК дава България на съд заради електронните паспорти
ЕК дава България на съд заради електронните паспорти