НОВИНИ

Арнаудова за конете в беда: Започваме разследване,ще търсим причините за смъртта

Във вчерашния ден прокуратурата в Кюстендил се самосезира и разпореди спешна проверка, в рамките на няколко часа бяха събрани достатъчно данни и в късните следобедни часове вчера районната прокуратура започна досъдебно производство, разпореди извършване на процесуално-следствени действия за престъпления от общ характер, за проявена жестокост към гръбначни животни и противозаконно причиняване на тяхната смърт. Това коментира в "Денят започва" Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор по случая с бедстващите коне.

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 27.03.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Към този момент не можем да съобщим, че ще започнем оглед на местопроизшествие, това е планирано действие и необходимо, но метеорологичните условия в момента не позволяват, обясни Арнаудова.

Независимо от това още вчера са започнали разпити на свидетели, включително и на ветеринарният лекар, ангажиран с медицинската грижата за тях, обясни тя.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Една основна линия, поставена от наблюдаващия прокурор, е установявана на това дали е налице и злоупотреба със средства на ЕС.

По отношение на собственика Пищалов, Арнаудова обясни, че няма снети писмени обяснения от него все още и не знаят неговата позиция - той е призован днес в прокуратурата.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Очевидно е, че тези субсидии, според нас, на пръв поглед, че най-вероятно тези субсидии не са били ползвани по предназначение. Изиска ли сме информация от държавен фонд "Земеделие". Тепърва ще установим въз основа на какви документи е била предоставена тази субсидия, извършвани ли са регулярни проверки и съставяни ли са били документи с невярно съдържание, защото това е напълно възможна хипотеза.
;

Ако днес собственикът Петър Пищалов не се яви на призовката, следват санкциите, които са предвидени в законите на България, заяви Арнаудова. Той има интерес от това да даде обяснения и да спомогне за разкриване на обективната истина. Ако не дойде, ще бъде доведен принудително от органите на Министерство на вътрешните работи.

Вече е започнато разследване за извършено престъпление. Доказателствата обаче ще посочат кой е извършител на престъплението. Напълно е възможно да не е само той, а и други лица да са поели ангажимент за грижа за животните, заключи Румяна Арнаудова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът Мая Манолова: Над 81% от българите искат Закон за частния фалит
Омбудсманът Мая Манолова: Над 81% от българите искат Закон за частния фалит
Очаква се засилен трафик към Гърция около Великденските празници
Очаква се засилен трафик към Гърция около Великденските празници