НОВИНИ

Скандалът с продажбата на "Химко" - Враца

В американското посолство в София и в Американската търговска камара у нас не са получавали писмото от американския гражданин Ян Аронов. Както знаете в писмото, станало вчера публично, Аронов се оплаква, че е имал намерение да участва в търга за "Химко" - Враца. Бил му поискан обаче, подкуп от 500 000 евро. В писмото е замесено и името на премиера Борисов, защото подкупът бил поискан от човек на име Богданов, представил се за съветник на премиера. Медийният съветник на Борисов Севдалина Арнаудова заяви за "По света и у нас", че никога лице с такова име не е работило за премиера, а начинът по който е написано писмото не говори за човек със сериозни инвестиционни намерения.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:25, 26.01.2016
Чете се за: 02:06 мин.
У нас

- След като в МС бе получено писмото от въпросния инвеститор, в което той твърди, че му е поискан подкуп, вие опитахте ли да се свържете с него?

Севдалина Арнаудова - медиен съветник на премиера: "Естествено, че опитахме да се свържем, вие сами виждате на какъв лош български е изпратен този сигнал. Всеки, който има претенцията да твърди, че е сериозна американска компания със сериозни намерения за инвестиции би си наел преводач, който да го напише на грамотен български и би със сигурност написал правилно името на представляващия страната му Мартина Стронг, виждате че в писмото тя е написана като Мартини Стронг. Естествено, че опитахме да се свържем, включи ни се факс, потърсихме сайт на тази инвестиционна компания, такъв няма.

Многократните ми опити да се свържа днес с офиса на г-н Аронов на посочения в писмото телефон в Ню Йорк доведоха само до включване на телефонен секретар.

От пресслужбата на американското посолство у нас казаха за "По света и у нас", че писмото с копие и до шарже да фера Мартина Стронг, не е пристигало при нея, а бизнесмен с името Ян Аронов не се е опитвал да се свърже с тях по никакъв начин.

Нормалната процедура за серозни американски инвеститори ,които искат да стъпят на българския пзар е да се свържат първо с посолството на САЩ а след това и с камарата, коментира изпълнителния директор на американската търговска камера

Валентин Колев - изп. директор на Американската търговска камара: "За да могат още в първите си стъпки да почерпят опит от съществуващите инвестиции. Не познаваме такъв г-н Ян Аронов и такива стъпки не са предприемани от него както и от компанията която той представлява."

Реално официална заявка за покупка на "Химко" от името на ANJ също липсва. Фирмата му не е подавала документи, за да кандидатства в нито един от четирите публични търга, обявени за продажбата на комбината, които се обявяват периодично от 2014 г. насам.

За "По света и у нас" синдикът на "Химко" Росица Томова, за която в писмото се твърди, че е взела пред свидетели 15 000 евро, нарече тези твърдения категорична лъжа, но не скри, че се е срещала с Аронов и затова има официални протоколи. Пак според писмото в присъствието на шестима свидетели, подкупът от Аронов е поискан от лице на име Богданов, представил се за съветник на премиера.

Севдалина Арнаудова - медиен съветник на премиера: "Съветник, съдружник, част от екипа му, на име Богданов няма. Това е публична информация, която ние оповестяваме за всеки съветник. Няма такова лице."

Замесването на името на премиера в този сигнал не се прави случайно, само няколко дни преди обявяването на официалния доклад на ЕК, убедена е Арнаудова:

"Крайната цел е да остане лошия вкус у всички, че премиерът се свързва с думата корупция. - Крайна цел ли е дестабилизация на държавата, въпрос, който си задаваме все по-често тези дни. - Да, категорично. То се вижда не само от такъв род сигнали, а по реакциите на друг вид институции, публични личности... - Ще стане ли ясно на всички хора - кой клати държавата? - Кой или кои са, много бих искала да стане ясно. Наясно сте, че пак се готвят преповторения на февруарските протести, по същия начин, със същите изречения, готви се такъв за 28 януари. Имаме сигнали от футболните агитки, че са ги търсили за участи в нови протести на 28 в 15:00 часа на Народното събрание."

Междувремено на сайта на Министерството на правосъдието бе публикувана информацията, че на 19.11.2015 г. в министерството е получено становище от ANJ Group Corp. до тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов. В становището собственика на дружеството Ян Аронов оспорва условията, определени от синдика на „Химко”АД за преговорите по пряко договаряне за осребряване на имуществото на "Химко” АД, и настоява за проверка по случая.

Месец по-късно - на 28.12.2015 г., след като министър Екатерина Захариева се запознава със случая, разпорежда на Инспектората на Министерството на правосъдието да извърши проверка на Росица Томова в качеството й на синдик. След приключването на проверката, запознаването на министър Захариева с резултатите от нея и известяването на г-н Аронов, информацията ще бъде публично оповестена предвид големия медиен интерес към случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неизвестното за Ванга
Неизвестното за Ванга
Средновековието изчезна от новите програми по история
Средновековието изчезна от новите програми по история