Малко преди 11 часа днес взрив и пожар в завод "Арсенал" в Казанлък уби двама души. Няма опасност от вторични взривове и няма опасност за населението.

Вижте прякото включване на Десислава Петкова в "По света и у нас" в 20:00 ч.!

Казанлък

Взривът в барутния цех е избухнал точно при ремонтна дейност и пренастройка на оборудването. Искра е възпламенила барутна смес. От това на място загиват 53-годишния технически директор на завод "Арсенал" Върбан Пешков, който е и един от най-добрите специалисти по взривни вещества и 41-годишният настройчик Румен Райчев.

Произшествието станало малко след 10 тази сутрин в цех на Завод 3, когато по време на настройка на оборудване искра възпламенява барутни смески. На място загиват началник цеха, който е бивш заместник директор на ,,Арсенал,, и един от монтьорите. Останалите служители са успели да се евакуират.

Георги Ранов - областен управител на Стара Загора
,,По скоро не е вследствие на взрив, а е станало интензивно изгаряне, защото ако беше взрив щеше да има съборени сгради, а няма съборени сгради или най-малко прозорци,,

Веднага след инцидента близки на работещи във фирмата пристигнаха притеснени пред портала, за да получат някаква информация.

Георги Карагьозов
,,Как няма да дойда, жена ми е вътре, нямам никаква информация телефона й дава изключен,,

От Арсенал отказаха коментар за инцидента. Създадена е специална група, която да разследва причините, довели до трагедията. Няма опасност от замърсяване в района казаха от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". В района ще пристигне мобилна лаборатория, която ще направи измервания за чистотата на въздуха на място.

Статистиката за последните 10 години сочи, че почти всяка година в "Арсенал" е имало инциденти. Дори през 2012 г. имаше поредица от взривове и тогава премиерът Бойко Борисов разпореди комплексна проверка, но така и официално резултатите от нея не бяха оповестени. Последният вздрив беше през декември м.г., когато в цех на казанлъшката оръжейница при взрив в Мъглиж загина 47-годишен мъж.


По повод поредния трагичен инцидент във военен завод министърът на отбраната Николай Ненчев отново настоя хората, които произвеждат военна продукция, да минават специални курсове на обучение. До момента от МВР не са търсили съдействието на военното ведомство за изпращане на екип на терен, който да помогне в разследването на злополуката.

Николай Ненчев, министър на отбраната: Бях информиран за инцидента в "Арсенал". За голямо съжаление разбирам, че има двама загинали. Още веднъж искам, обаче, да обърна внимание - многократно съм поставял въпроса за обучение и допълнителни изисквания към работниците, които имат отношение към тези търговски дружества. Неотдавна за пореден път предложих всички, които работят и имат отношение към работата с взривни материали и вещества, да преминат специален курс в някое от нашите висши учебни заведения - най-вероятно в Шумен. Имаме готовност да окажем съдействие, включително с изпращането на специалисти. Хубаво е, когато се ангажират хора, които да вършат тази работа, да са минали през някакъв тип обучение и да имат съответните сертификати.

Няма опасност от повторни взривове, нито от замърсяване на околната среда. От фирмата-собственик отказаха всякакъв коментар. Единственото изявление, което получихме по имейл, се казва, че работещите тук имат застраховка "Живот" и семействата на загиналите ще получат по 7 брутни работни заплати.