НОВИНИ

Арт посоки: Българската перспектива в модернизма

"Модернизъм и авангард. Българската перспектива" ви очаква в галерия "Структура". Имена и сюжети, потънали дълги години в забрава, сега излизат на светло.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
11:24, 11.06.2019
Чете се за: 00:40 мин.
Още

100 неизвестни творби представят българския модернизъм от началото на 20-ти век. Картините са събирани през последните пет години от колекционера Николай Неделчев.

Може да се видят редки творби на големите майстори Дечко Узунов, Сирак Скитник, Иван Милев, Жорж Папазов. Експериментът повежда първите стъпки в течения, които ще превземат изобразителната сцена - футуризъм, конструктивизъм, кубизъм и символизъм.

В галерия „Фотосинтезис” представят колекцията „Голо тяло” на най-яркия представител на модернизма в българската фотография преди Втората световна война - Георги Георгиев.

Изящни и силни образи населяват новото издание на „Дама пика”. Илюстрациите на Ясен Гюзелев продължават мисълта на Достоевски за най-енигматичната повест на Пушкин - „Фантастичното трябва до такава степен да е в съприкосновение с реалното, че почти да му повярвате”.

Ако минавате край Белоградчик, непременно влезте в новооткритата зала за наивистично и интуитивно изкуство в градската галерия.

Георги Георгиев и Даниела Осиковска откриват новото пространство, с идеята, че това изкуство трябва да има собствен дом. Привлича ги простота, неговата искреност и чистота, с която наивистите показват своя свят. 30 от авторите, които са представени в салона, даряват свои творби за галерията в Белоградчик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха загинали туристи в останките на корабчето Русалка
Откриха загинали туристи в останките на корабчето "Русалка"
Бедствено положение е обявено в община Стражица
Бедствено положение е обявено в община Стражица