Ето го - и "Първият човек" дойде. С него отиваме на Луната, в силната компания на Деймиън Шазел и Райън Гослинг.

В "Ла ла ленд" намериха печелившата формула и се окичиха с "Оскари" и рекордни гледания. Сега се целят още по-нависоко, с филма, посветен на Нийл Армстронг. „Първият човек” се фокусира около историческата мисия на НАСА за покоряване на Луната. Армстронг ще стане първият човек, стъпил там, но заедно със семейството и колегите преминава през изключително опасни и драматични моменти. Провокативният филм ще разкрие и жестокия сблъсък между професионалните стремежи и обикновения човешки страх от неизвестното.

С новата учебна година стартира и есенният семестър на програмата „Европейско кино за учащи“. Селекцията отново предлага на публиката най-доброто от съвременното българско и европейско кино. На 15 октомври е срещата с „3/4“ на режисьора Илиян Метев.

Кино от Исландия - „Под дървото” е оскаровото предложение на страната и има куп номинации и награди - от Рейкявик до Венеция.

Във филма на Хафстейн Гунар Сигурдсон бъркотията се завихря около едно дърво и две семейства. Какво казва критиката - "...почти перфектно калибриране между семейната драма и черна комедия... Лесно е да се гледа, забавно и замислено ... аудиторията буквално се разкъсва между смях и сълзи..."

„Човекът, който уби Дон Кихот“, един от най-дългоочакваните проекти на Тери Гилиъм най-после излезе на екран - след 25 години работа, финансови проблеми, болести и други пречки.

Ще го видим на 16 октомври в зала 1 на НДК, в програмата на кино-литертурния фестивал CineLibri 2018! В сюрреалистичното приключение се впуска възрастен обущар, който си въобразява, че е Дон Кихот и циничен рекламист, който пък му се привижда като Санчо Панса. Джонатан Прайс и Адам Драйвър влизат в лудото приключение.