НОВИНИ

АРТ посоки с Галя Крайчовска: Откритията в изложби

В последния месец на годината да погледнем назад и да се похвалим с постиженията. Откритията на 2018-та показват в Националния исторически музей.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
10:50, 11.12.2018
Чете се за: 01:02 мин.
Още

За първи път ще бъдат изложени част от стотиците златни и сребърни монети, както и накити от средновековното съкровище от крепостта Калиакра. Изложбата "Археологическите открития на Националния исторически музей" показва 400-те движими културни ценности, открити през годината. Върху специално изработени постери ще бъдат илюстрирани детайли от археологическите обекти.

По-малко думи, повече наблюдение - такова е желанието на Слав Недев за новата среща в галерия "Аросита". „Обектите да говорят в своето безмълвие, а хората да усещат и мислят сами”. Така е озаглавил и изложбата - „Обекти”. И пояснява - „В процеса на преживяване на обекта ние влагаме в него нашата душевност, нашите предварително налични съдържания. Когато видим нещо ново в един обект, всъщност откриваме нещо непознато в самите нас. „Скулптури с душа” - ще ги разгледаме виртуално. А на церемонията „Модна икона” моделите на Живко Седларски ще оживеят.

Живко Седларски създава емблематични рокли от метал, оригинален синтез между мода, изящно изкуство и архитектура. Стомана, месинг и гранит придават различно звучене, а Haute Couturе се превръща Haute Soudure или „заваряване“. "Избрах роклята, защото исках да пресъздам едно движение, необременено от детайли." казва Живко Седларски. Първата монументална рокля „Дъга в нощта“, изработена от неръждаема стомана е висока над три метра и дава усещане за дворцов танц.

“Новите творби ще бъдат показани в специално ревю на церемонията "Модна икона". - с главни герои Андромеда, Фукла, Жената на рибаря и Спирална галактика.

Италианка, която живее в Лондон пристига в България за пет седмици, за кураторската резиденция КЛИК. Резултатът от гостуването на Каролина Лио е изложбата „В ясен ден погледът стига вечността”. Кураторът кани седем изявени български художници да покажат своите версии по темата. Може да ги разгледате в Гьоте институт, дори и в мъглив ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АСНС не е съгласен с част от констатациите на ВКС по делото Иванчева
АСНС не е съгласен с част от констатациите на ВКС по делото "Иванчева"
​Най-ярката комета за годината преминава покрай Земята на 16 декември
​Най-ярката комета за годината преминава покрай Земята на 16 декември