НОВИНИ

Арт център популяризира младите таланти на Варна

Арт център във Варна дава възможност на прохождащи творци да покажат пред публика изкуството си. Тяхна мисия е да срещат успешни артисти с млади таланти, които да почерпят опит и да придобият ключови умения. Последната експозиция в центъра е на младата илюстраторка Цвета Петкова и представя акварели от бъдещата си книжка “Български митологични персонажи и къде да ги намерим”.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
16:00, 18.08.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
Арт център популяризира младите таланти на Варна

Цвета Петкова е избрала изкуството за свой път. Учи илюстрация в Англия. Решава да представи страната ни на преподавателите си с дипломния си проект за илюстрована книжка, посветена на любимите й персонажи от българския фолклор.

Цвета Петкова, илюстратор: “Тя представлява един дневник на двама млади изследователи, които обикалят България в търсене на митологични същества, и всичко, което виждаме в този дневник, са техните илюстрации, скици, разни бележки и съвети.”

За да издаде книжката, Цвета организира кампания в интернет. Само за няколко дни тя събира 500% повече средства, отколкото си е поставила за цел, а отзвукът, който идеята ѝ предизвиква сред млади хора от страната и чужбина, я кара да работи още по-усърдно. Преработва някои от илюстрациите, а вече води и активни преговори с разпространители.

Цвета Петкова, илюстратор: “В момента издаването е в процес. Ще се случи със сигурност и очаквам някъде в края на тази година вече да е по книжарници.”

Младата илюстраторка споделя, че е благодарна на управителите на арт център Рубик, които са ѝ гласували голямо доверие с изложбата.

Силвия Станчева, управител на арт център: “Даваме възможност на младите артисти да показват творчеството си без значение на вида изкуство, с което се занимават, за да могат да се учат и на сценично поведение и да събират публика и повече хора да разберат за тях.”

И докато Цвета вече се радва на почитателите си и събира предварителни поръчки за илюстрованата си книжка, центърът не спира да работи за и със младите творци на Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жега, не жега - политиката си върви...
Жега, не жега - политиката си върви...
Европейски лидери изразиха подкрепата си към Испания
Европейски лидери изразиха подкрепата си към Испания