НОВИНИ

Артистичен пленер събра в Смолян именити художници и млади таланти

Артистичен пленер събра в Смолян именити художници и млади таланти, които подредиха творбите си в Художествената галерия в родопския град. В центъра на "Живописи" е не друг а авангардистът Иван Яхнаджиев в съавторство с 8-годишната Станислава.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
08:28, 08.07.2016
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Много цветно настроение изпълва една от залите на Художествената галерия и завладява всеки още щом пристъпи сред картините. Над 60 акварела, масло и графики представят 11 творци, участвали в пленера, чийто домакин е смолянският художник Станислав Станчев.

Габриела Жекова - художник и организатор на пленера: Тази изложба е в чест на неговите деца. Това е едно, искахме да бъде представяне на изкуството и на мъничките, заедно с нас големите, защото трябва да учим децата към приемственост.

Иван Яхнаджиев е безспорно яркото присъствие в изложбата със самостоятелните си творби, но и верен на стила си от последните години да работи с деца.

Иван Яхнаджиев - художник: Децата тук са, по друг начин възприемат природата, те виждат слънцето и го слагат без да мислят, нямат страх от цветовете, по-близки са до българските китеници.

- Тази творческа атвосфера към какво ви провокира?

Иван Яхнаджиев: Аз мисля, че се докоснах до щастието с тези деца, защото това е едно докосване до извора. Това са непокътнати характери, усет към светлината, родопската светлина е толкова силна, че не може да не я усещаш. Умеят да рисуват утрото, умеят да виждат звездите по един такъв начин, какъвто ние възрастните сме забравили.

Творбите на малката Станислава в съавторство с Яхнаджиев, както и на останалите художници ще останат в галерията още около месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сотир Цацаров в Денят започва: Законът е един за всички
Сотир Цацаров в "Денят започва": Законът е един за всички
Четирима полицаи убити при протест в Далас
Четирима полицаи убити при протест в Далас