Те се завърнаха от турнето си в Япония, което за съжаление беше съпътствано от скандал. Думите "Локо София", надраскани със черен спрей в Парка на мира в Хирошима, предизвикаха бурни реакции у нас и влязоха в новините в Япония. Инцидентът беше последван от официално извинение от страна на трупата на операта след последното им представление.

Ана Богданова, директор на международния отдел на Националната опера: Изключително съм радостна и малко изненадана, че намирам тука, в този късен час представителите на медиите и на телевизиите, които да отразят нашият голям успех на седмият ни гастрол в Япония. Залите бях препълнени. Фенове ни следваха и след всеки спектакъл изпращаха букети цветя. Естествено, че сме натъжени от тези постъпки на тези двама души.
Григор Паликаров, диригент: Това е по-скоро изключение, което е крайно неприятно изключение и вярвам, че ще остане такова. Абсолютно себераздаване на всички колективи. Тежко турне, много добре организирано. При тях това е абсолютно задължително. На много високо ниво, с пълни зали, с много аплодисменти.
Българите, поругали с графити Парка на мира, остават в Япония за още разпити

Българите, поругали с графити Парка на мира, остават в Япония за още разпити

Двамата сценични работници, които в нетрезво състояние оскверниха с графити Парка на мира в Хирошима, няма да се върнат в България заедно с трупата на...