Река Чая преля при Бачково, едно семейство е евакуирано. Движението по пътя Бачково-Нареченски бани е в една лента заради срутване на скали. В Чепеларе аварийни екипи почистват коритото на река Чая.

Ситуацията в Чепеларе е доста по-спокойно днес. Хората бавно се завръщат към нормалното си ежедневие. Въпреки това обаче бедственото положение поне към този час на деня остава. Въпреки, че реката драстично е понижила нивото си, съобщиха от община Чепеларе.

Всъщност основните поражения са по инфраструктурата и то в малките населени места на общината. Оказва се, че в момента затворен е пътят за Забърдо, към Чудните мостове, заради опасно надвиснала скала, която, по наша информация, в момента се обрушва от алпинисти.

Другите места, които са сериозно пострадали, със сериозно пострадала инфраструктура, това са селата Острица, където има също срутище, пострадала е мантинела и също Зорница, където има подобни проблеми. Всъщност това, което ни обясниха от община Чепеларе, именно кметът, че тепърва ще започне описването, най-вероятно едва в понеделник ще започне описването на щетите, като към този момент не се знае как стойност ще достигнат.

Междувременно кмета на Забърдо, докъдето няма достъп, твърди, че почти всички настилки в селото са отнесени и изключително много е пострадала инфраструктурата. По негови данни средствата, които са необходими за възстановяването ще достигнат до 800 хиляди лв.

По думите на кмета на Чепеларе - Славка Чакърова няма да се размине без помощ от държавата, но най-вероятно помощ и искане на финансови средства ще бъдат отправени към Междуведомствената комисия едва след понеделник, когато започне описването на щетите.

Представители на общината обхождат реката по протежението на коритото. Масово дънери и боклуци затлачват в момента коритото и от общината са притеснени, че трябва да бъдат почистени, защото тук отново се очаква да завали.