НОВИНИ

Бедственото положение в Чепеларе остава

Река Чая преля при Бачково, едно семейство е евакуирано. Движението по пътя Бачково-Нареченски бани е в една лента заради срутване на скали. В Чепеларе аварийни екипи почистват коритото на река Чая.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
12:07, 29.06.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Ситуацията в Чепеларе е доста по-спокойно днес. Хората бавно се завръщат към нормалното си ежедневие. Въпреки това обаче бедственото положение поне към този час на деня остава. Въпреки, че реката драстично е понижила нивото си, съобщиха от община Чепеларе.

Всъщност основните поражения са по инфраструктурата и то в малките населени места на общината. Оказва се, че в момента затворен е пътят за Забърдо, към Чудните мостове, заради опасно надвиснала скала, която, по наша информация, в момента се обрушва от алпинисти.

Другите места, които са сериозно пострадали, със сериозно пострадала инфраструктура, това са селата Острица, където има също срутище, пострадала е мантинела и също Зорница, където има подобни проблеми. Всъщност това, което ни обясниха от община Чепеларе, именно кметът, че тепърва ще започне описването, най-вероятно едва в понеделник ще започне описването на щетите, като към този момент не се знае как стойност ще достигнат.

Междувременно кмета на Забърдо, докъдето няма достъп, твърди, че почти всички настилки в селото са отнесени и изключително много е пострадала инфраструктурата. По негови данни средствата, които са необходими за възстановяването ще достигнат до 800 хиляди лв.

По думите на кмета на Чепеларе - Славка Чакърова няма да се размине без помощ от държавата, но най-вероятно помощ и искане на финансови средства ще бъдат отправени към Междуведомствената комисия едва след понеделник, когато започне описването на щетите.

Представители на общината обхождат реката по протежението на коритото. Масово дънери и боклуци затлачват в момента коритото и от общината са притеснени, че трябва да бъдат почистени, защото тук отново се очаква да завали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов представя кандидатурата на България за чакалнята на еврозоната
Борисов представя кандидатурата на България за чакалнята на еврозоната
Наводнени са хиляди декари земеделска земя в община Садово
Наводнени са хиляди декари земеделска земя в община Садово