Избраният за главен прокурор Иван Гешев коментира протестите срещу него. Обяснението му е, че явно те са провокирани от желанието на определени кръгове прокуратурата да не върши нормално работата си.

В свое становище от Асоциацията на прокурорите възразяват срещу опитите за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване на престижа на държавното обвинение, чрез подновяването на компроматна кампания срещу Иван Гешев. Оттам призовават президентът да издаде указ за назначаването на избрания и при второто гласуване кандидат.

От Камарата на следователите заявяват, че политизирането на процедурата за избор на главен прокурор дестабилизира прокуратурата като институция. И призовават Висшият съдебен съвет да отстоява независимостта на съдебната власт. Очакват процедурата по назначаването на Иван Гешев за главен прокурор да бъде финализирана в разумни срокове.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: В България винаги има протести за нещо, това означава, че има гражданска позиция.Ако ме харесват като главен прокурор, това означава, че нещо не е наред, защото работата на прокурора е да прилага закона в наказателното преследване. Проблемът е, че една група политико олигархична и т.н, която се притеснява от закона защото не го спазва просто не иска да има избор на който нея не и харесва.


Асоциация на прокурорите в България:

Това, на което отново станахме свидетели през последните дни, а именно недопустим уличен натиск срещу членовете на Висшия съдебен съвет, използването на безкрайни процедурни хватки и обструкции, сочи на идейно безсилие и липса на разумни юридически аргументи. Такова поведение има една единствена цел - избягването на реалния дебат относно законовите и професионалните критерии, приложими в процедурата за избор на главен прокурор на Република България, които критерии са мотивирали двадесет от членовете на Пленума на ВСС да дадат своята подкрепа в полза на г-н Иван Стоименов Гешев.'

Камара на следователите в България:

Призоваваме членовете на Висшия съдебен съвет да отстояват независимостта съдебната власт и на прокуратурата като част от нея и да не допускат институционални и междуличностни конфликти. Очакваме процедурата да бъде финализирана в разумни срокове с оглед стабилността и ефективността на съдебната система, взаимодействието между институциите и най-вече в интерес на българското общество.