Прокурорите, застанали зад кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, са категорични, че го подкрепят не по задължение и под строй. От Асоциацията на прокурорите напомниха, че още в първите месеци на годината са очертали профила на бъдещия обвинител номер 1 и издигнатата по-късно номинация на сегашния заместник-главен прокурор се доближава най-близо до този профил. Зад протестите прокурорите вижда опит за политическа намеса в процедурата за избор на нов главен прокурор.

Елин Алексов, зам.-председател на Асоциацията на прокурорите, прокурор във ВКП: Всеки от колегите прокурори вижда част от себе си в това, което върши господин Гешев. Като искам да кажа, че това, което се вижда от обществото, че той присъства на брифинги, участва в акции, присъства във важни операции в различни части на страната е върхът на айсберга.
Христо Колев, прокурор в Окръжна прокуратура Бургас: Прокурор Иван Гешев е работил с много от прокурорите, които го подкрепиха. Това е изключително важно, тъй като до този момент нито един от досегашните главни прокурори не беше работил в системата на прокуратурата.
Сийка Милева, прокурор в Специализираната прокуратура: Политиците нямат право да влияят върху избора на главен прокурор, върху това кой да бъде председател на ВКС или кой да оглави лекарския съюз например.