Нейният размер е малко по-голям от този на Сатурн, а гравитацията ѝ е около 300 пъти по-силна от тази на Земята. Небесното тяло по всяка вероятност е възможно най-малкото, до което една звезда може да достигне, тъй като има точно толкова маса, колкото да ѝ позволи да преобразува водородните ядра в хелиеви. Ако звездата беше малко по-малка, то тогава налягането в центъра ѝ не би било достатъчно, за да може да се осъществява този процес. Термоядреният синтез е процесът, който захранва нашето Слънце, а учените се опитват да го възпроизведат и на земята, за да получат нов източник на възобновяема енергия, пише научното издание „Сайънс дейли”.

Малките и относително бледи звезди са и най-добрите кандидати за намиране на други планети като Земята, на които може да има течна вода.

Новооткритото небесно тяло, наречено EBLM J0555-57Ab, се намира на разстояние от около 6 000 светлинни години. То е част от бинарна система от две звезди и съществуването му е било установено, след като е преминало покрай своя много по-голям партньор – метод, който обикновено се използва за откриването на планети.

Александър Бьотихер, Лабораторията „Кавендиш” към Университета в Кеймбридж: Нашето откритие разкрива това колко малки могат да бъдат звездите. Ако тази звезда се беше формирала с малко по-малка маса, реакцията на сливането на ядрата на водорода не би била постоянна и вместо това звездата щеше да се трансформира в кафяво джудже. Тази звезда е по-малка и по всяка вероятност по-студена от много от гигантските газови екзопланети, които досега са били идентифицирани.
Учените разкриха тайните на слънчевите магнитни цикли

Учените разкриха тайните на слънчевите магнитни цикли

Канадски учени разкриха тайната на смяната на магнитните цикли на Слънцето средно на 11 години, което ще им помогне в предвиждането на слънчевите изри...

Масата на новооткритата звезда е почти сходна с тази на TRAPPIST-1 – звездата, около която учените откриха три платени с условия, подходящи за живот. Нейният радиус обаче е с около 30% по-малък.

Александър Бьотихер, Лабораторията „Кавендиш” към Университета в Кеймбридж:Най-малките звезди осигуряват оптимални условия за откриването на подобни на Земята планети, както и за отдалечено изследване на техните атмосфери.
Астрономи установиха, че звездите се раждат по двойки

Астрономи установиха, че звездите се раждат по двойки

Ново изследване навежда на мисълта, че Слънцето е имало звезда близнак и че всички звезди са родени по двойки, съобщи ЮПИ.

Макар и да са най-многобройни, за звездите с размер и маса по-малки от 20% от тези на Слънцето се знае малко, тъй като те са трудни за откриване заради размерите си.

НАСА: Открити са 7 планети с размерите на Земята, на 3 от тях може да има живот

НАСА: Открити са 7 планети с размерите на Земята, на 3 от тях може да има живот

Открити са цели седем планети с размери, колкото на Земята, които обикалят около една звезда, съобщи тази вечер космическата агенция на специална прес...