НОВИНИ

Астрономи "претеглиха" масата на Млечния път

Астрономи съобщиха, че са изчислили точно масата на Млечния път за първи път, използвайки нови набори от данни, които включват теглото на тъмната материя. В сътрудничество между НАСА и наблюдателния съд на Европейската космическа агенция "Гая", екип от експерти изчисли, че нашата галактика е около 1,5 трилиона слънчеви маси.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:58, 07.03.2019
Чете се за: 00:42 мин.
Още
астрономи претеглиха масата млечния път

Предварителни оценки показват, че масата на Млечния път варира между 500 милиарда и 3 трилиона пъти масата на Слънцето.

Несигурността произтича главно от различни методи, използвани за измерване на тъмната материя - която не абсорбира или отразява светлина и се смята, че съставлява почти 90 процента от материята във Вселената.

"Ние просто не можем да открием тъмната материя директно", казва Лора Уоткинс от базираната в Германия Европейска южна обсерватория. "Това е, което води до настоящата несигурност в масата на Млечния път - не можете да измервате точно това, което не можете да видите."

За да преодолее това, екипът измери скоростта на кълбовидните купове - плътни групи от звезди, които обикалят около галактиката на огромни разстояния.

"Колкото по-масивна е галактиката, толкова по-бързо нейните кълбовидни купове се движат под действието на нейната гравитация", казва Н. Уин Еванс от Института по астрономия към университета в Кеймбридж.

Изследователите са успели да използват данните, събрани от сондата "Гая" и телескопа "Хъбъл" на НАСА, за да измерят страничното движение на куповете. От това те могат да изчислят общата им скорост и от това - тяхната маса.

Млечният път, галактиката, която съдържа Слънчевата система, в която е Земята, е дом на до 400 милиарда звезди и около 100 милиарда планети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манфред Вебер изключи избори за Европарламент във Великобритания
Манфред Вебер изключи избори за Европарламент във Великобритания
Косовският парламент прие платформа за преговори със Сърбия
Косовският парламент прие платформа за преговори със Сърбия