НОВИНИ

Астрономи установиха, че звездите се раждат по двойки

Ново изследване навежда на мисълта, че Слънцето е имало звезда близнак и че всички звезди са родени по двойки, съобщи ЮПИ.

bnt avatar logo
от БТА
11:30, 15.06.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още
астрономи установиха звездите раждат двойки

Астрономи по-рано теоретизираха, че Слънцето някога е било част от двойна звезда, но се затрудняваха да намерят доказателства в подкрепа на подобно твърдение.

Учени наскоро наблюдаваха новоформирали се звезди в огромен молекулярен облак в съзвездието Персей. Когато се опитали да създадат компютърен модел, който съответства на молекулярния облак, констатирали, че единствено симулации, включващи бинарни системи, могат да обяснят наличието на подобен облак в Персей.

"Проучихме редица статистически модели, за да разберем дали трябва да държим сметка за относителната популация на млади отделни звезди и разпределението на бинарни системи в молекулярния облак в Персей. Оказа се, че единственият съответстващ на данните модел е онзи, при който всички звезди първоначално са били част от бинарни системи. Тези системи впоследствие се свили или се разпаднали на части", заяви астрономът Стивън Сталър от Калифорнийския университет в Бъркли.

Получените резултати потвърждават онова, което редица астрономи по-рано теоретизираха - че Слънцето е започнало живота си като двойна звезда.

Звездата близнак на Слънцето изглежда се е отскубнала малко след раждането си. Някои учени са на мнение, че гравитацията на двойничката на Слънцето, кръстена Немезида, е тласнала астероид към сблъсък със Земята. Този астероид затрил динозаврите от лицето на нашата планета.

"Виновникът вероятно е бил Немезида", отбеляза Сталър.

Резултатите от изследването са публикувани в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Видовден е!
​Видовден е!
Сигнал за бомба евакуира терминал в пристанище Чарлстън в САЩ
Сигнал за бомба евакуира терминал в пристанище Чарлстън в САЩ