НОВИНИ

​Астрономическата есен настъпва в 23:02 ч., какво ще е времето в почивните дни

Астрономическата есен настъпва тази вечер, в 23.02 минути българско време. В празничния 22 септември се очаква облачността над страната да е променлива, често значителна. На места, главно в Западна и Централна България, ще превали дъжд. Ще духа умерен, временно и силен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са предимно между 18-23 градуса.

bnt avatar logo
от НИМХ-БАН
08:50, 22.09.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
​астрономическата есен настъпва 2302 времето почивните дни

В планините ще има променлива, често значителна облачност, но само на отделни места ще превали дъжд, над 1800 метра - сняг. Вятърът ще е силен от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 10 градуса, на 2000 метра – около 2 градуса.

Над Черноморието ще има променлива облачност. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са 22-24 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

В събота и неделя утрините ще са хладни, но през деня ще има малко повече слънце и вече няма да е толкова ветровито. Синоптиците обещават максимални температури през уикенда между 20 и 25 градуса.



;

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо. Според метеорологията есенни са месеците - септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май - в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало /т.нар. циганско лято/, има и умерени до по-ниски температури към неговия край. Със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон - зимата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Духовият оркестър на Сухопътните войски пред БНТ (ВИДЕО)
Духовият оркестър на Сухопътните войски пред БНТ (ВИДЕО)
Как се поддържа Независимост?
Как се поддържа "Независимост"?