НОВИНИ

Астрономическата обсерватория с регулиран достъп за посетители

Луната, планетите и звездите ще станат по-достъпни за столичани от 20-и октомври. Астрономическа обсерватория в Борисовата градина отваря врати за всички желаещи да съзерцават небето и да чуят нещо любопитно за небесните тела, всеки петък, събота и неделя. Вижте повече подробности в следващия репортаж.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
12:27, 08.10.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

През далечната 1897 г. никой не е предполагал, че днес Астрономическата обсерватория ще се окаже на територията на огромен осветен град.

доц. д-р Евгени Овчаров - ръководител на катедра "Астрономия" към СУ "Св. Климент Охридски": Тъй като се намираме в центъра на София и има сериозно светлинно и прахово замърсяване може да наблюдаваме основно луната, планетите, но все пак и някои по-далечни обекти - звездни купове, галактики.
;

Посетителите ще могат да наблюдават небето с най-стария телескоп в България- на 120 години, на колкото става и обсерваторията.

доц. д-р Евгени Овчаров - ръководител на катедра "Астрономия" към СУ "Св. Климент Охридски":
Най-интересният уред е зад мен. Най-стария телескоп на постоянен фундамент в България. Освен него имаме няколко по-нови, съвременни телескопи.

В Обсерваторията се надяват тук да бъде върнат и познатият на всички ни от банкнотата от 10 лева телескоп на Петър Берон. Години наред сградата - паметник на културата е в занемарено състояние. Преподаватели, студенти и докторанти от катедра "Астрономия" и ученици от математическата гимназия с упорит труд през почивните дни успяват да я изчистят и обновят.

доц. д-р Евгени Овчаров - ръководител на катедра "Астрономия" към СУ "Св. Климент Охридски": Основно с много собствени сили и с помощта на всички тези хора успяхме да започнем един такъв повърхностен ремонт, разбира се, сградите и двора имат нужда от доста по-сериозни ремонтни дейности и облагородяване. Неща, които се надявам, че ще се случат през следващата година, имаме няколко индикации за стартиране на няколко проекта свързани именно с това.

И докато за посещенията в петък, събота и неделя ще се заплаща такса, кръжокът по астрономия, който се провежда там веднъж в месеца, е безплатен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристическата маркировка в Рила е в окаяно състояние
Туристическата маркировка в Рила е в окаяно състояние
Отново масирани проверки за тютюнопушене в заведенията в Пловдив
Отново масирани проверки за тютюнопушене в заведенията в Пловдив