Астрономическата обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Борисовата градина вече е достъпна за посетители. Досега в нея можеше да се влезе само няколко пъти в годината, но от днес това може да се прави всеки петък, събота и неделя.

София

Посещенията са с времетраене между 30 и 40 минути, като всяко едно от тях се провежда в присъствието на млад астроном, който с помощта на съвременните технологии разкрива тайните на звездите.

Доц. д-р Евгени Овчаров, ръководител на катедра "Астрономия" в СУ "Св. Климент Охридски": "Посетителите при дневните посещения ще могат да чуят интересна интерактивна лекция, да се запознаят с разнообразната история на обсерваторията."

А ако посетите обсеваторията след 20:00 часа към всичко това се прибавя и среща със звездите и луната. Тях може да видите с телескоп, внесен от Дъблин през 1897 година.

Доц. д-р Евгени Овчаров, ръководител на катедра "Астрономия" в СУ "Св. Климент Охридски": "Освен Луната, може би най-впечатлителните обекти са планетите Сатурн и Юпитер. Сатурн се вижда прекрасно с красивите си пръстени, Юпитер с Галилеевите спътници, четирите най-големи луни на Юпитер."

Съвсем скоро се очаква да бъде сложен и нов телескоп, с който ще може да се видят по-далечни обекти като някой звезден куп или ядро на близка Галактика.

От обсерваторията имат намерение там да се върне и телескопът на д-р Петър Берон по-известен като "зрителната тръба на Берон". В момента тя се намира в Националния политехнически музей в София. А всички ние добре я познаваме от банкнотите от десет лева. И още един интересен факт.

Владимир Христовски: "Часовникът зад мен повече от 60 години е давал точното време за България."

Съвсем скоро се очаква обсерваторията да се сдобие и със страница в Интернет, откъдето ще може да запазвате час за посещение и да се информирате за събитията, които се организират там. А догодина по това време мястото за среща със звездите ще посреща с нов облик - обещава доц. д-р Евгени Овчаров.