НОВИНИ

Атаката срещу "Заман" - критикувана от САЩ и от ЕС

Втори ден турската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи, събрали се пред редакцията на опозиционния вестник "Заман" - най-продаваният в страната. Снощи полицията в Турция нахлу в редакцията на най-продавания опозиционен вестник "Заман" в изпълнение на съдебна заповед за установяване на държавен контрол над медията. Журналистите бяха изгонени от редакцията и заменени от посочени от властите мениджъри.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:35, 05.03.2016
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Тази сутрин журналистите от "Заман" бяха допуснати на работа след проверка на личните документи, а сградата на изданието все още е строго охранявана от полиция. Но протестите не стихват, неизменно следвани от сълзотворен газ и водни струи.

Вчера съдът постанови по искане на прокуратурата в Истанбул медийната група "Феза", която държи вестник "Заман", английското издание "Тудейс заман" и агенция "Джихан", да бъде поставена под държавно управление.

На фона на бурни скандирания "Свободните медии не могат да мълчат" полицията със сила проправи път на новите мениджъри в сградата и изгони журналистите. Мотивите за подмяна на редакторския състав не бяха дадени.

Абдулахмит Билиджи, бивш главен редактор на в-к "Заман": За съжаление, стана обичайно през последните 3-4 години всеки, който говори срещу правителството да бъде изправян пред съда или пращан в затвора. Това е тъмен период за нашата страна, за нашата демокрация.

Действията на турските власти идват само месеци след подобен ход срещу друг медиен конгломерат "Коза ипек", върху който беше установен държавен контро Миналата седмица двама опозиционни журналисти от вестник "Джумхуриет" бяха освободени от затвора, където бяха по обвинения в шпионаж. И "Коза Ипек", и "Заман" са свързани с базирания в Съединените щати проповедник Фетулах Гюлен - един от най-големите врагове на президента Ердоган, обвиняван в опит да свали правителството.

Мустафа Джалисан, читател на в-к "Заман": Никой не може да налага подобни жестоки мерки. Къде по света сте виждали досега такава тирания? Това не се е случвало, дори когато Хитлер беше на власт, да не говорим за Турция.

Атаката срещу Заман засили опасенията за влошаващата се медийна среда в Турция и беше критикувана, както от Съединените щати, така и от Брюксел.

;

ЕС призова Турция да спазва свободата на медиите.

Турция трябва да спазва свободата на медиите и да поддържа "високи демократични стандарти и практики", заяви пресслужбата на Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Свободните, разнообразни и независими медии представляват един от крайъгълните камъни на едно демократично общество чрез улесняването на свободния поток на информация и идеи и чрез осигуряването на прозрачност и отговорност. Турция, като страна кандидатка за членство в ЕС, трябва да спазва и поддържа високи демократични стандарти и практики, включително свобода на медиите", се отбеляза още в документа, като се подчертава, че всяка страна, която се стреми към членство в ЕС, трябва да гарантира фундаменталните права.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния ще екстрадира хакер в САЩ
Румъния ще екстрадира хакер в САЩ
Обама сам ще реши с кои дисиденти да се срещне в Куба
Обама сам ще реши с кои дисиденти да се срещне в Куба