НОВИНИ

Атаките срещу полицаи вредят на каузата за равни права, предупреди Обама

Атаките срещу полицаи в Съединените щати заради несправедливото отношение към чернокожите вредят на каузата за равни права, предупреди днес президентът Барак Обама, цитиран от Ройтерс. Огромното мнозинство от активистите, които се борят за защита на правата на чернокожите, искат по-добри отношения между отделните общности и полицията, но винаги има хора, които казват "глупави неща", каза Обама на пресконференция в Мадрид с испанския премиер Мариано Рахой.

bnt avatar logo
от БТА
18:11, 10.07.2016
Чете се за: 01:39 мин.
По света
атаките полицаи вредят каузата равни права предупреди обама

Американският президент заяви това в коментар на убийството на петима полицаи от въоръжен стрелец по време на мирен протест в Далас против полицейското насилие срещу чернокожи. Правителството на САЩ трябва да подобри своята киберсигурност в съвременната епоха на смартфони и други нови технологии, подчерта Обама. Той отбеляза, че хакери са пробивали компютърните системи на Белия дом, и призова да бъдат взети съответните поуки.

Разкритието, че кандидатката на демократите на президентските избори в САЩ през ноември Хилари Клинтън е използвала частен сървър за своята електронна поща, докато е била държавен секретар при първия президентския мандат на Обама, предизвика безпокойства за сигурността на правителствената информация, отбелязва Ройтерс.
Обама изрази тревога във връзка със ситуацията във Венецуела. Той изрази надежда, че правителството и опозицията могат да намерят общи решения на кризата.

;

Рахой подари на Обама шунка с подставка и нож за рязане на този деликатес, отбелязва ТАСС. Обама пристигна в Испания снощи от Варшава, където участва в срещата на върха на НАТО, отбелязва Франс прес. Президентът на САЩ бе посрещнат официално тази сутрин от крал Фелипе VI, който му благодари, че не е отменил посещението си "при тези извънредни обстоятелства".

Испанският монарх визираше убийството на петима полицаи от въоръжен мъж в Далас в четвъртък по време на мирен протест против полицейското насилие срещу чернокожи. Американският президент все пак съкрати визитата си в Испания, като предвиденото неколкочасово отбиване в южния град Севиля с цел разглеждане на местните забележителности, отпадна от програмата му.

Обама си спомни за първото си посещение в иберийската страна. Тогава на 26 години, президентът пътувал на стоп и довери пред Фелипе Шести, че ядял евтино и не си е и помислял, че един ден ще бъде посрещнат от испанския крал. Фелипе VI подари на Обама копие на английски език на най-известната испанска книга - "Дон Кихот де ла Манча" от Мигел де Сервантес, предаде ТАСС. Изданието с кожени корици е било изготвено специално за американския президент. Това е първото посещение на Обама в иберийската страна, отбелязва Асошиейтед прес.

;

Американският президент, който напуска поста през януари, цели най-вече да благодари на Испания за това, че е съюзник на Съединените щати, коментира експертът Чарлз Пауъл. Обама и Фелипе Шести се срещнаха за първи път през септември миналата година по време на официално посещение на испанския крал във Вашингтон. Тогава президентът на САЩ се обяви за една "силна и единна" Испания - зле прикрито послание към стремящата се към независимост испанска автономна област Каталуния.

След разговора с премиера Рахой, Обама ще има срещи и с лидерите на останалите основни испански политически сили. Посещението на президента на САЩ в Испания ще завърши с негова реч във военноморската база Рота, близо до южния град Кадис, където са базирани четири американски бойни кораба с ракети прехващачи. Базата е елемент от американския противоракетен щит в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия разкритикува НАТО за несъществуваща заплаха от изток
Русия разкритикува НАТО за несъществуваща заплаха от изток
​Километрични задръствания на автомагистрала Хемус
​Километрични задръствания на автомагистрала "Хемус"