НОВИНИ

Атаките в Брюксел: Мохамед Абрини е признал, че той е издирваният

След близо три седмици трескаво търсене белгийските власти са категорични, че са заловили станалия известен като "човека с шапката" от легище "Завентем". Това е арестуваният в петък Мохамед Абрини. Самият той е потвърдил това. Вече излизат и нови подробности. Установено е и участието му в ноемврийските нападения в Париж. Абрини и още трима души са обвинени за терористична дейност и убийства от терористични подбуди.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:39, 09.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Мохамед Абрини признал, че е бил на местопрестъплението на летището под тежестта на представените му доказателства, съобщи белгийската прокуратурата. След атентата Абрини е изхвърлил светлото сако, с което е на записите, а шапката продал. Развитието по случая е най-силното доказателство за връзка между извършителите на ударите в Париж и Брюксел с общо 162 жертви. Прокуратурата потвърди съобщения, че Абрини е признал за подготовка на нов атентат във френската столица, но атакували Брюксел заради изненадващия напредък на следствието.

Шарл Мишел - премиер на Белгия: "Изразяваме задоволство от работата на нашите служби за сигурност. Те постигнаха нови, положителни резултати, но сме наясно, че трябва да останем бдителни".

Абрини е приятел от детинство на братя Абдеслам - ключови заподозрени за парижкия заговор, свързан е и с неговия лидер Абделхамид Абауд. Пръстови отпечатъци и ДНК на Абрини са открити в колата, използвана при нападенията в Париж, и в апартамента в брюкселския квартал Скарбек, където бяха отседнали атентаторите през март. Следствието смята, че Абрини е пътувал до Сирия, където по-малкият му брат е загинал през 2014-та година в състава на франкофонска бригада на Ислямска държава.

Останалите трима, обвинени в терористична дейност и убийства са Осама Крайем, Ерве БеЕм и Билал Е Ем. Осама е заминал от шведския град Малмьо да се сражава в Сирия.Смята се, че той е вторият атентатор от брюкселското метро, засечен е и да купува саковете, използвани при терористичните актове в Брюксел. Негови снимки от Сирия са качени в социалните мрежи.

Ахлас Заабас - леля на Осама Крайем: "Внезапно изчезна. Никой в семейството не беше наясно. После се обади от чужбина и каза: Аз съм с тях, няма да се върна".

Ервe e руандиец, смята се, че е подпомагал действията на Абрини и Осама Крайем. Белгийските власти не изключват и наличие на други активни клетки в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандализъм
Вандализъм
Tulips
Tulips