НОВИНИ

Атанас Скатов успя да покори Еверест за втори път (ОБЗОР)

Алпинистът Атанас Скатов успя да покори Еверест за втори път, но този път по южния му ръб. 6 дни, след като изкачи Лхотце и се задържа на над 6500 метра надморска височина, той направи успешна атака на най-високия връх в света. В момента Скатов е в базовия лагер - показват сателитни снимки. С него обаче няма връзка, тъй като сателитният му телефон е изключен. Повече по темата - от Радостин Любомиров.

bnt avatar logo
от Радостин Любомиров
20:05, 22.05.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Атанас Скатов изкачи Еверест рано тази сутрин. Вчера в 17 часа той е потеглил към върха и след 10-часов преход около 3 часа сутринта наше време той е бил на покрива на света.

"Пристигнахме в лагера! Всичко е наред", е съобщение, което е успял да изпрати през сателитния си предавател около 7:30.

Това е второто му изкачване на Еверест, като този път Скатов го прави по класическия маршрут от южната, непалска страна.

Българският алпинист прави успешната атака само шест дни, след като стъпи на Лхотце и без да слиза до базов лагер.

Намерението на Атнас Скатов беше да изкачи двата близки един до друг върха в рамките на 24 часа, но много силният вятър осуети неговите планове. Към момента все още нямаме връзка с него, защото батерията на сателитния му телефон е изтощена, но се надяваме да успеем да го чуем в утрешния ден.

Скатов е един от близо 800 алпинисти, които тези година тръгват към най-високия връх на света.

Той обаче се оказва изключително негостоприемен през този сезон. Вчера четирима загинаха в подножието на Еверест в опит да го изкачат. Един американец, австралиец, словак и индиец не успяха да слязат от покрива на света.

Последната ни информация за Атанас Скатов е от 14 часа наше време.

От сателитната карта в неговия сайт. Според нея той се намира в близост до базов лагер II, като той ще изкара нощта там и утре ще потегли отново надолу.


Мисията на Атанас Скатов е да изкачи всички 14 осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход. Лхотце беше петият му връх от това предизвикателство, което Скатов започна през 2014-та с първото си качване на Еверест.

Останалите покорени от него са Маслу през 2015-та, Анапурна и Макалу през 2016-та. А сега сме в очакване да се свържем с него, за да ни предаде от първа ръка усещанията си след второто изкачване на Еверест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Борисовата градина се появиха дървета в асфалта
В Борисовата градина се появиха дървета в асфалта
Хиляди ученици  се явиха на втора матура и външно оценяване по математика
Хиляди ученици се явиха на втора матура и външно оценяване по математика