Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов ще води българската делегация, която заминава на 7 май за Вашингтон, за да преговаря за придобиването на нов тип боен самолет за Българската армия, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

© БГНЕС

В нея влизат още командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков и специалисти от ВВС, както и представители на министерствата на финансите и на икономиката.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Указанията са много ясни – да се придържаме към цената, фиксирана от парламента, без това да намалява способностите на самолетите, които трябва да закупим.

Той обясни още, че българската делегация ще трябва да повдигне темата за вноските за новите самолети и да настоява те да не се плащат наведнъж.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: На няколко равни вноски искаме да се направи, за да не ни затрудни изведнъж. Видяхте, че премиерът декларира, че парите ги имаме и са заделени, но е по-добре да бъдат изразходвани на няколко вноски, а не еднократно.

В интервю за БНТ премиерът заяви, че правителството има готовност веднага да поиска промяна на държавния бюджет от Народното събрание, ако в преговорите бъдат постигнати удоволетворителни за България параметри.

Бойко Борисов: Няма да остане ненаказан човек

Бойко Борисов: Няма да остане ненаказан човек

Премиерът Бойко Борисов увери в предаването на БНТ "Панорама", че всички членове на ГЕРБ, които са извършили нарушения с купуването на апартаменти и с...

Красимир Каракачанов съобщи, че делегацията ще предложи в Долна Митрополия да бъде създаден център за обучение на пилоти.

В началото на годината парламентът възложи на Министерски съвет да подготви международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените щати за придобиване на нов тип боен самолет F-16V Block 70, който ще бъде произведен от американската компания "Локхийд Мартин”.

Ген. Андрей Боцев: Модернизацията на армията е необратима

Ген. Андрей Боцев: Модернизацията на армията е необратима

Модернизацията на българската армия е необратима и се надяваме трите най-големи договора - за авиацията и сухопътните войски, да бъдат сключени до кра...