Седем души загинаха и над 20 бяха ранени при експлозия на натъпкан с експлозиви автомобил в либийския град Бенгази. Атентатът бил извършен недалеч от болница в центъра на Бенгази. От взривната вълна били повредени съседни сгради, в много от тях са разбити стъклата на прозорците. Изгорели са няколко паркирани наблизо автомобила.

© снимка: АРХИВ

Терористичният акт бил извършен в момент, когато от разположените наблизо училища излизали деца. Сред загиналите са трима ученици. Лекарите оценяват като тежко състоянието на някои от ранените.

За по-силен поразяващ ефект бомбата била натъпкана с пирони и металически изрезки.

Армейски части, които са на подчинение на властите в Източна Либия, от дълго време водят в Бенгази борба срещу екстремистите, сред които има и много бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" и на свързани с Ал Каида формирования. В началото на тази година либийската армия предприе офанзива, при която завзе редица главни плацдарми на терористите.

Преди седмица либийски военни части, подкрепяни от артилерия и бойна авиация, започнаха решително настъпление срещу останалите под контрола на терористите западни квартали на Бенгази, втория по брой на населението град в страната. За да спрат настъплението на правителствените сили, терористите активно минират пътища и сгради и използват коли бомби.

Миналата седмица при взрив на автомобил с експлозиви в Бенгази бяха ранени 14 души.