НОВИНИ

Атентат в сърцето на Барселона - какво знаем досега

Терористична атака в испанския град Барселона. Микробус се вряза в група хора на централната улица „Рамбла“. По данни на каталунските власти, цитирани от Ройтерс, загиналите са 13, като се очаква броят им да нарастне. Сред тях са една гражданка на Белгия и една на Италия, както и трима граждани на Германия според телевизия ZDF. Каталунските власти обявиха, че хоспитализираните са над 80, 16 от които са в сериозно състояние. Очаква се броят на жертвите да се увеличи. Арестувани са двама от предполагаемите участници в атаката, а за един се съобщава, че е застрелян от полицията. Отговорност за атентата пое Ислямска държава.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Екип на „По света у нас“
23:53, 17.08.2017
5063
Чете се за: 01:41 мин.
По света

Малко след 17 часа местно време микробус се врязва в група хора на Ла Рамбла - най-популярната туристическа улица в Барселона. В този момент там се намират стотици жители и гости на града. Нападението става недалеч от популярния площад Каталуня. Настава паника.

Свидетели съобщават, че ванът се е движил с много висока скорост и умишлено се е насочил към хората.

;
Мигел Анхел Ризо, очевидец: Чух много хора да крещят, след това микробусът премина през булеварда. Навсякъде по Рамблата имаше тела. Беше ужасяващо, страшна картина...
;
Очевидец: Разхождахме се със семейството ми... микробусът мина на косъм от нас.
Пламена Сиракова: Евакуирани сме, разбрахме, че нещо се случва и че хора са блъснати от микробус. На улицата, на която бяхме ние, имаше стрелба. Паниката беше голяма и полицията я създаде до голяма част.


;

Шофьорът успява да избяга.

Полицията официално обяви, че единият от предполагаемите нападатели е 20-годишният мароканец Дрис Уакабир и разпространи негова снимка, тъй като на негово име е нает микробусът. Пред полицията той заявил, че документите му са откраднати и сам се явил в полицейското управление.

Според източници от полицията не е изключено шофьорът на превозното средство да не е бил сам и да е имал съучастници, въпреки че към момента няма официална информация за извършителя или извършителите.

Веднага след това беше съобщено за заложническа криза в турски ресторант в Барселона, в близост до мястото на нападението. Това обаче не се потвърди. Полицията отцепи района, метрото и железопътният транспорт спряха работа.

;

Българското посолство в Мадрид е влязло в контакт с полицейските власти в Барселона. Към този момент МВнР не разполага с информация за ранени наши сънародници. Подаден е сигнал за издрвана българка от брат ѝ, която в този час се е намирала около мястото на инцидента, както и за още един български гражданин в неизвестност.

Всички наши сънародници, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на телефоните на посолството в Мадрид: 00 34 913 455 761; 00 34 913 456 651.

Министерството на външните работи препоръчва настоятелно на всички български граждани, които се намират в Барселона, да избягват района на площад "Каталуня" и булевард "Лас Рамблас". И още: да следват стриктно инструкциите на органите на реда и да избягват местата с големи струпвания на хора, както и пътуването в градския транспорт и метрото до успокояване на ситуацията.

;

Предупреждаваме, че кадрите не са подходящи за лица под 18 години и хора с чувствителност към ярки образи.

;

Редица световни лидери осъдиха нападението. Български политици и държавници, сред които министър-председателят Бойко Борисов, министърът на външните работи Екатерина Захариева и президентът Румен Радев също осъдиха нападението и предложиха своята подкрепа.

;
Коаким Форн, вътрешен министър на Каталуния: Броят на жертвите ще продължава да се увеличава. За съжаление, част от тях са пострадали много тежко. Всички планирани събития ще бъдат отменени - всички фестивали и други празници. Умоляваме гражданите и гостите на Барселона да проявят разбиране и да не посещават подобни мероприятия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец се наложи с 2:0 над Судува
Лудогорец се наложи с 2:0 над Судува
Внимание!!! Опасно дърво в центъра на София
Внимание!!! Опасно дърво в центъра на София