НОВИНИ

Атентатите по време на Рамазан

Самоубийствените атентати в ислямски държави продължават. Терористичната вълна достигна Индонезия. Моторист се е взривил в двора на полицейско управление в град Соло. В Саудитска Арабия продължават да издирват кой стои зад вчерашните самоубийствени атентати в кралството. Засега е идентифициран терористът, който се взриви до американското консулство в Джеда.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:40, 05.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Шофьор на 34 години от Пакистан е самовзривилият се нападател край американското консулство в Джеда. Край сградата са били открити шест взривни устройства, които по-късно бяха обезвредени.

За атентатора-самоубиец се знае, че живеел в Джеда със семейството си. Населението на Саудитска Арабия е около 30 милиона. Почти една-трета от тях са чужденци.

Американското консулство в Джеда и друг път е ставало мишена на терористите. Преди 12 години групировки, свързани с Ал Каида атакуваха дипломатическата мисия. Тогава бяха убити петима местни служители.

Терористичната вълна в Саудитска Арабия продължи със самоубийствен атентат в Медина. Терорист се взриви пред Джамията на Пророка уби четирима служители на силите за сигурност и рани петима.

Следващата мишена на терористите беше Катиф - град, населен предимно с шиити, които са малцинство в Саудитска Арабия. Терорист-самоубиец се взриви край джамия. избухна и кола бомба.


;
Самоубийствено нападение в Индонезия 

Най-голямата мюсюлманска държава също осъмна с новината за самоубийствен атентат. Все още не е идентифициран нападателя, който влетя с мотор в двора на полицейския участък в индонезийския град Соло, но според властите, той е свързан с "Ислямска държава".

При нападението няма пострадали полицейски служители. Индонезия е с повишени мерки за сигурност, заради осуетени атентати предишните седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меглена Кунева: Образованието е фактор за националната сигурност
Меглена Кунева: Образованието е фактор за националната сигурност
Учениците в Пиринско избират гимназии
Учениците в Пиринско избират гимназии