НОВИНИ

Атентаторът от нощния клуб в Истанбул може да избяга към Европа през България

Турските власти знаят кой е стрелецът от истанбулския клуб "Рейна", но все още се въздържат да обявят името му. Издирването му продължава. При поредната спецакция в страната бяха задържани няколко семейства, за които се предполага, че имат връзка с нападението в новогодишната нощ. В турски медии се появи информация, че има вероятност заподозреният да се опита да избяга към Европа през България. Затова турската полиция е блокирала граничните пунктове към страната ни. Според турския вестник "Хаберлер" на изходите и входовете към град Къркларели са разположени специални екипи, които проверяват всички излизащи и влизащи коли и пътници. А на граничния пункт Дерекьой - Малко Търново е подаден сигнал за бдителност.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:05, 04.01.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Турските власти отказват да назоват човекът, отнел живота на 39 души. Но профилът му става все по-богат. Действал е професионално, познавал е клуб "Рейна", надхитрил е всички разузнавателни и издирвателни техники, твърди министърът по европейските въпроси Йомер Челик и предположи, че той е минал обучение в Близкия Изток.

Има и нови разкрития около минутите, последвали кървавото нападение. Мъжът е оставил якето си в клуба, а вътре са открити около 140 долара. Хваща такси, говори от мобилния телефон на шофьора, но набраният номер е изключен от месеци и според властите това е опит да бъдат подведени разследващите.

В Измир бяха арестувани 40 души във връзка с атаката - всички те заподозрени във връзки с "Ислямска държава". Сред задържаните има няколко семейства, които са живяли до неотдавна в град Коня, там където се счита, че е живял и нападателят седмици преди нападението. Според руски медии сред арестуваните има и граждани на Дагестан. В първата си публична изява след стрелбата, президентът Реджеп Таийп Ердоган заяви, че тя цели да раздели турското общество.

Реджеп Таийп Ердоган, президент на Турция: "Няма смисъл от опити да се обвинява различният начин на живот в Ортакьой за атаката. Всичко това е част от операция за разделяне на нашата страната и отслабване на политическата воля. Начинът на живот на никого не е системно заплашен в Турция. Ние няма да го позволим! Не сме го позволили откакто сме поели управлението преди 14 години!"

Турският парламент удължи с 3 месеца въведеното след неуспешния опит за преврат извънредно положение и така властите запазват по-големите си правомощия. Брюксел не може да очаква да променим антитерористичния закон, защото това ще застраши сигурността на Турция, заявиха още от Анкара.

А клуб "Рейна" все още пази спомена от ужасяващата новогодишна нощ. Дупки от куршуми, изпочупени стъкла, обърнати маси и столове, обувки, якета са мълчаливите свидетели на опитите на органите на реда да заловят нападателя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не достигат аптеки в малките населени места
Не достигат аптеки в малките населени места
Израелски войник е признат за виновен за ликвидиране на палестински нападател
Израелски войник е признат за виновен за ликвидиране на палестински нападател